2019.09.03. 18:25
Gyula volt az első állomása az országos roadshow-sorozatnak
A Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség (MNGSZ) szervezésében rendezték meg a szervezet által életre hívott országos roadshow-sorozat első állomását kedden délután Gyulán, a Harruckern János Közoktatási Intézményben.
Fotó: Imre Gyorgy
Krivács András, az MNGSZ elnöke elmondta, összetett eseményről van szó, ami a termőföldtől a vendég távozásán át az újbóli viszontlátásig kiterjed, a szakma teljes vertikumát összefogja. Mint kiemelte, nemcsak előadások hangoznak el, hanem videókat is vetítenek.
– Az esemény nemcsak azért roadshow, mert körbejárjuk az országot, hanem a videókkal, az előadások interaktivitásával egyfajta show-jellege is van a programnak – tette hozzá Krivács András. – A kezdeményezésnek éppen az lenne az egyik célja, hogy a jelenlévőkkel átbeszéljük a napi problémákat, az aktualitásokat, és szemléletformáló megoldásokat kínáljunk.
Mint megtudtuk, külön hangsúlyt fektetnek a napi rutin bemutatására, arra, hogy ne csak a vendéglátó hivatás napos oldalát villantsák fel a közönség soraiban helyet foglaló diákoknak, hanem az esetleges nehézségeket, lemondásokat is.
– Hiszem, hogy így kevesebb lesz a pályaelhagyó – folytatta a gondolatot az MNGSZ elnöke. Krivács András megerősítette, hogy az ágazatban, a legnyugatibbtól a legkeletibb megyékig a munkaerőhiány a legnagyobb probléma.
– Úgy érzem, elértük a nullpontot, ennél mélyebben nem lehet a szakemberhiány – ecsetelte. – Talán ez az első év, amikor már nagyobb volt a felvételi arány a szakgimnáziumokban, a szakmunkásképzésre jelentkezők esetében, mint a normál gimnáziumokban. Szakmai szervezetként természetesen mi is azt erősítjük, hogy minél többen, minél jobb átlaggal válasszák a vendéglátást, majd tanuljanak tovább, szerezzenek olyan külföldi tapasztalatokat, amelyeket itthon hasznosítanak.
Ambrus György, MNGSZ alelnöke kérdésünkre elmondta, nagyon fontos, hogy a roadshow első állomása Békés megyében, Gyulán volt.
– Magas taglétszám és rendkívül intenzív munka jellemzi az itteni tevékenységet – hangsúlyozta kérdésünkre. A szakember kiemelte a kiváló magyar alapanyagok használatának fontosságát, és azt, hogy a közönség köreiben korábbi, ma már a vendéglátásban dolgozó tanítványaik is ott voltak.