galériával

2019.11.04. 17:00

Az '56-os forradalom hőseire emlékeztek Békéscsabán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaira emlékeztek hétfőn délután Mány Erzsébet és Farkas Mihály kivégzésének helyszínén.

B. O.

Fotó: Kiss Zoltán

A békéscsabai önkormányzat által szervezett megemlékezésen Szabó László történelemtanár, az Andrássy Gyula gimnázium igazgatója mondott emlékezőbeszédet, melyben ismertette: 1956. december 17-én, Gyulán, pufajkások verték szét tüntetők egy csoportját.

Gyulaváriban eközben mindenre elszánt forradalmárok a helyőrségtől szereztek fegyvereket. Köztük volt a húszéves Mány Erzsébet és a huszonhat éves Farkas Mihály. Összecsapás ugyan nem történt, de elfogják őket, majd katonai bíróság előtt halálra ítélik a fiatalokat.

A kivégzést Békéscsabán, a Kazinczy utcai kislaktanya udvarán hajtották végre 1957. február 2-án. A holttesteket a Berényi úti temetőben hantolták el.

Beszéde végén Szabó László úgy fogalmazott, hajoljunk meg a hősök, a mártírok előtt, majd hozzátette, az önérzet és az öntudat egészséges fejlődéséhez az önbecsülés helyreállítása szükséges.

– Ezt visszaperelni nem lehet senkitől, egyik korból sem. Ezt újra el kell nyerni, újra fel kell fedezni, újra meg kell találni. Megtalálni csak emlékezve lehet, és ha megtaláltuk, akkor kinyitni és megfejteni. A kinyitáshoz pedig a kulcs: a gyerek és az iskola – zárta gondolatait Szabó László.

A rendezvény végén az önkormányzatok képviselői, a közigazgatási, hon- és rendvédelmi szervek vezetői, valamint a különféle szervezetek képviselői, az átélőkkel és a hozzátartozókkal együtt az emléktáblánál helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait. Ezt követően a megjelentek átvonultak a közeli temetőbe, ahol megkoszorúzták a mártírok sírjait is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában