Turisztikai Főpályaudvar

2020.09.29. 13:55

Megérkezett a megyeszékhelyre Piszkos Fred

Kedden délelőtt „befutott” a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvarra a Rejtő Jenő halhatatlan karakterét, Piszkos Fredet ábrázoló szobor, Dobó Ferenc Levente alkotása. A népszerű figurát a Rejtő Jenő 115.5 című délutáni rendezvényhez kapcsolódva tekinthetik meg az érdeklődők, illetve készíthetnek fotókat a „kapitánnyal”.

P. G.

20200929 Piszkos Fred a kapitány szobrot állítottak a Kisvonat elé Békéscsaba Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap a képen Sós Imre Keresztényi Zoltán Dobó Ferenc Levente szobrász Felek Ferenc

Fotó: BENCSIK ADAM

Dobó Ferenc Levente hírportálunknak elmondta, Piszkos Freddel nem lehet rosszban lenni, mindenki imádja a szobrot, állandóan „csajozik”, vagyis a szebbik nem rengeteg tagja fényképezkedik vele.

– A szobor megszületésének gyökerei gyermekkoromig nyúlnak vissza. Ebben az időszakban amikor beteg lettem, mindig a dédikénél voltam, ahol a polcon ott sorakoztak a P. Howard-regények. Bevallom őszintén, hogy sokáig nem is sejtettem, hogy a név egy magyar szerzőt takar, le is esett az állam, amikor megtudtam – mesélte az alkotó. Munkám során sok panoptikumi figurát készítettem, de azok többsége a reneszánsz időszakból való. Szerettem volna valami mást is, egy figurát, ami bennem van, és amit mások szintén szívesen látnak.

Keresztényi Zoltán, Dobó Ferenc Levente szobrász, Sós Imre, Felek Ferenc /Fotók: Bencsik Ádám/

Dobó Ferenc Levente elárulta, hogy sokan biztatják, hogy csináljon a rejtői karakterekből egy sorozatot. Az biztos, hogy lesz egy következő szobor, amely Az elátkozott part és A három Afrikában Potrien őrmesterét jeleníti majd meg. Az alapok ebben az esetben is a korcsmárosi képregényre épülnek, de a szobrász beleviszi majd saját egyéniségét, illetve a groteszket is. Potrien éppen egy győztes csatát fog ünnepli, diadalittasan pedri a bajszát, miközben mellett három puskaporos hordón egy olajmécses ég.

A Piszkos Fred szobor népszerűségét egyébként jól jelzi, hogy amikor a tavaly október 18-i elkészülte után végig tolták Szegeden, a Kárász utcán, az emberek mentek velük, követték a menetet.

Dobó Ferenc Levente elárulta, hogy tapasztalataik szerint elsősorban a 30 felettiek ismerik a Rejtő Jenő figuráit, bár akadnak kivételek is, hiszen szerveztek egy kocsmatúrát, amelyen három hónapon keresztül négy kocsmába vitték el az alkotást.

– A fiatalok, akik nem ismerték, Popey-nek nevezték, de volt olyan húszas évei elején járó fiatal, aki egyből rávágta, hogy Piszkos Fred.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában