Málenkij robot

2022.01.23. 15:54

A kényszermunkára elhurcoltakra emlékeztek Eleken

A kényszermunkára „málenkij robotra” elhurcoltakra emlékeztek vasárnap délelőtt Eleken. Az Eleki Németek Egyesülete és az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzata által szervezett rendezvény a megemlékező szentmisével vette kezdetét a Sarlós Boldogasszony Templomban, majd a megjelentek a Kiűzetési emlékmű előtt elhelyezték az emlékezés virágait.

Fotó: Lehoczky Péter

 Ünnepi beszédében Szelezsán György polgármester kiemelte: történelmünk egyik legsúlyosabb eseménye volt a németek 1946-os elűzetése.

– Hetvenhat esztendővel ezelőtt, pontosan 1946. január 19-én hagyta el Magyarországot az első vonatszerelvény, amely elüldözött német honfitársainkat szállította Németországba. Csak január 19-én, egyetlen napon ezer embert vittek el. A történelmi bűn olyan népcsoporttal történt, mely évszázadok óta szerves része a magyar kultúrának, történelemnek, a magyar államnak. A kitelepítés 1946-tól az ország északkeleti részét leszámítva szinte minden, németek által lakott régiót érintett. A kiűzetés 1946 és 1948 között kétszázezer embert, közöttük csaknem ötezer eleki lakost érintett. Mindezt tetézte továbbá, hogy 1945 után csak Elekről majd ezer embert hurcoltak málenkij robotra – ismertette a városvezető. Hozzátette, voltak akik maradtak, vagy idővel visszatértek Elekre, és kulturális örökségüket ma is gondosan őrzik.

– A magyarországi németek egy olyan kultúrát vallhatnak magukénak mind a mai napig, amelynek szálai a magyar kultúra szövetébe mélyen fonódtak. Amennyiben ezeket a szálakat kihúznánk, az egész szövet megbomlana, szétesne. A mindenfele induló és ki tudja hová érkező gyászvonatok történetét mindannyian ismerjük. Emberéletek millióiba került, míg ráébredtünk: mi, Európa nemzetei csak együtt vagyunk erősek – fogalmazott a városvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában