Koszorúzás

2022.11.04. 15:45

Fiatal mártírokra emlékeztek Békéscsabán - galériával

Az 1956-os forradalmat követő megtorlások során kivégzett Mány Erzsébetre és Farkas Mihályra emlékeztek Békéscsabán, két helyszínen.

L. B.

Gregor László történelemtanár mondott beszédet a Kazinczy utcai emléktáblánál

Fotó: Bencsik Ádám

Az 1956-os forradalmat követő megtorlások során kivégzett Mány Erzsébetre és Farkas Mihályra emlékeztek pénteken a Kazinczy utcai emléktáblánál, ahol 1957. február 2-án sortűzzel végeztek velük. Ezt követően a Berényi úti temetőben, sírhelyüknél is koszorúztak.

Beszédében Gregor László történelemtanár elmondta: 1956-ban feltámadott a népek tengere, nyártól egyre erőteljesebb volt a hullámzás, körök alakultak. Október 23-án kitört a forradalom, a hullámok a Viharsarokba is elértek. Hatvanhat éve, november 4-én elindult a szovjet hadművelet, de a vihart nem lehetett azonnal lecsendesíteni. A forradalmi bizottságok jelentős része továbbra is működött, több helyen volt nyílt vagy burkolt ellenállás.

Az ellenállók Gyulán letartóztatott fiatalokat akartak kiszabadítani december 17-én, és ehhez a gyulavári rendőrségtől próbáltak fegyvert szerezni, végül a határőrségtől sikerült. A cél közben változott, meg akarták akadályozni a karhatalom intézkedését. Ám harci cselekményre nem került sor, és visszavitték a fegyvereket. Az ellenállás résztvevőit viszont elfogták, kirakatperben mondták ki bűnösnek őket 1957. január 10-én, Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt halálra ítélték. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában