Névnapi köszöntő

2023.08.17. 06:55

Isten éltesse a Jácintokat, a Rékákat és a Hetényeket!

Augusztus 17-én a születésnaposokon kívül a Jácintok, a Rékák és a Hetények ünnepelhetnek.

Beol.hu

Forrás: Shutterstock

A Jácint görög eredetű férfinév, amely a görög mitológiai névnek a latin Hyacinthus formájából származik. Magának a jácint virágnak (Hyacinthus orientalis) a neve is a mondai alak nevéből származik. Női párja: Jácinta. Számos nyelvben létezik a Jácint név változata: Jacinto (spanyolul és portugálul), Giacinto (olaszul) és Jacek (lengyelül). Az 1990-es években igen ritka név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.

A Réka Attila hun király feleségének neve. Hun tárgyú mondákban szerepel először ezen a néven, a korabeli bizánci történetíró Kreka és Rekan alakban említi. Eredete bizonytalan, talán egy germán szóból származik, és a jelentése víz, patak, de ótörök eredetűnek is tartják, e szerint a vélemény szerint eredeti alakja Arikan volt, és a jelentése tiszta úrnő. A hun–székely–magyar gondolatkörben Réka királynét egyszerre tisztelik Attila hun király feleségeként és Csaba királyfi anyjaként. Az 1990-es években a Réka igen gyakori név volt, a 2000-es években a 2-6. leggyakoribb női név.

A Hetény magyar eredetű férfinév, valószínűleg a hét számnév származéka, a jelentése: a hetedik gyermek. Herényi István ugyanakkor bolgár eredetű nemzetségnévnek tartja, amely valószínűleg csak a 10. században került hozzánk. Az 1990-es években a Hetény szórványos név, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában