Tárlat

2023.11.23. 16:12

Béla Vali újságíró festményhagyatékából nyílt kiállítás Békéscsabán

Béla Vali békéscsabai újságíró festményhagyatékából nyílt kiállítás csütörtökön Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtár első emeletén. Egyúttal emlékeztek a megjelentek az idén januárban elhunyt Béla Valira, mint akit egész pályafutása során a kisemberek problémája foglalkoztatta, az ő igazságukat kereste. Olykor napokig vagy hetekig, bulldog módjára talpalt, hogy a dolgok végére járjon. Ha érdekes témát talált, képes volt a börtönbe is elmenni egy-egy izgalmas interjúért.

Nyemcsok László

Juhász Zoltán igazgató is beszédet mondott a megnyitón

Fotó: Bencsik Ádám

Ugyanakkor a csütörtöki megemlékezés egy rendhagyó kiállítás-megnyitóval is párosult. Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, Béla Vali fogékony volt a kulturális, művészeti értékek iránt is. Ezért kezdett festményeket vásárolni, olyanokat, amik tetszettek neki, kötötték egy-egy interjúalanyához Koszta Rozáliától Kalcsó Józsefig.

Vali halála után mindez a hagyaték rámaradt fiára, Zsoltra és lányára, Dianára, aki úgy döntöttek, kiállítják ezeket az alkotásokat a köz javára, illetve, aki valamely alkotásokat megvásárolná, azt is megteheti.

Ván Hajnalka művészettörténész kiemelte, Béla Vali gyűjteményében nincsenek ajándék-, csak megvásárolt festmények. Örömteli kihívás az is egy művészettörténésznek, hogy ezeknek a festményeknek a legalaposabban utánajárjon. Becsüsként is dolgozik, tehát egy-egy ilyen gyűjtemény kapcsán azt is behatárolja, hogy mi, mennyit érhet anyagilag, persze, erről – mint sok minden másról – a piac dönt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában