Már volt dolguk

2023.12.02. 06:35

Húsz gépjárművet vetnek be a tél ellen Békéscsabán – videóval

Mintegy húsz gépjárművet tud bevetni ebben a szezonban is a Tappe Kft., amely a téli időszakban a városi utak síkosságmentesítéséért, a hó eltakarításáért felel Békéscsabán. Úgy hozta az időjárás, hogy a korábbi évekhez képest a vártnál hamarabb szükség volt az első munkára.

Licska Balázs

Ramotai Sándor és Komlósi Gábor, a Tappe Kft. szakemberei mutatták be a gépeket. Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy a Békéscsabán lévő állami főutak – mint az Orosházi út, a Bartók Béla út, a Gyulai út, a Dobozi út, a Békési út, a Berényi út, a Szarvasi út, a Széchenyi utca, a Baross utca, a Jókai utca, a Petőfi utca, a Bánszki utca, a Bajza utca, a Kossuth tér és a gerlai Csabai út –, valamint a külterületi kerékpárutak rendben tartásáért, takarításáért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a felelős.

Az önkormányzati utak téli üzemeltetésével pedig a Tappe Kft.-t bízta meg a város, és a szerződés kiterjed a bicikliutakra, az alul- és felüljárókra, a buszöblökre és a zebrákra is. A fizető parkolók takarítása a vagyonkezelő zrt.; míg a parkok és játszóterek közlekedési felületeinek, valamint határoló területeinek rendben tartása a városgazdálkodási kft. feladatai közé tartozik.

A vállalkozó 0-24 órás ügyeletet lát el, és ha az időjárási viszonyok megváltoznak, akkor a feladat elvégzésére a műszaki ellenőrök engedélyt adnak. Deresedés, jegesedés, ónos eső és 5 centiméternél kisebb hó esetén síkosságmentesítő anyagot szórnak ki. A hó eltakarítására, az azt célzó kézi és gépi program akkor indulhat, ha a leesett hó vastagsága túllépi az 5 centimétert.

Mind a síkosságmentesítésre, mind a hó eltakarítására igaz, hogy a munkát a megadott jegyzékben szereplő utakon végzik el. Elsőbbséget élveznek a tömegközlekedéssel érintett utak és a gyűjtőutak, ezért ütemekre – összesen háromra – bontották a feladatot. Egy-egy etapnál meghatározták a kezdési és befejezési időt, valamint azt is, hogy mely utcák tartoznak a körbe. Új, a munkába bevont területként jelenik idén a térségi vásártér, a piac környezete a korábbiakhoz.

A Tappe Kft.-nél ismertették, hogy összességében több mint 800 ezer négyzetméternyi burkolat takarításáról gondoskodnak. Csóti János részlegvezető elmondta, mintegy húsz gépjárművet tudnak bevetni, rendelkeznek tolólappal és sószóróval felszerelt tehergépjárművekkel, rakodógépekkel, emelő- és szállítógépekkel, valamint kistraktorokkal egyaránt. A munkavégzéshez többek között 130 tonna útszórósót, 80 köbméter homokot, 1 tonna fűrészport készítettek elő.

A napokban gépszemlét is tartott az önkormányzat a Tappe Kft. telephelyén, és az sikeresen lezajlott. Megállapították, hogy a feladatok ellátásához szükséges járművek, gépek, eszközök és anyagok rendelkezésre állnak.

A járdát a lakók takarítják

A járdákat az ingatlanok tulajdonosainak, használóinak kell takarítaniuk a magasabb rendű jogszabályokban és a helyi rendeletben foglaltak alapján – ismertették az önkormányzatnál. Tömbházaknál igaz ez az ingatlan megközelítését szolgáló részekre és a lépcsőkre is, a síkosságmentesítésről akár naponta többször is kötelesek gondoskodni. A szórakozó- és a vendéglátóhelyek, valamint az üzletek előtti szakaszokat a nyitvatartás ideje alatt a használónak kell rendben tartania.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában