Szemle

2024.01.19. 09:57

Friss, ropogós hírekkel szolgálunk Békéscsabáról

Pénteken is meghoztuk a legfrissebb békéscsabai híreket.

dr. Nagy Szilvia

Fotó: Illusztráció: AFP

Ökumenikus imahét lesz

A békéscsabai keresztény közösségek tagjai idén is megtartják az ökumenikus imahéten közös istentiszteleti és imaalkalmaikat. A sorozat január 21-én kezdődik, s idén az afrikai kontinensre irányítja a figyelmet. Kiemelkedő lesz a január 23-i, keddi imaheti összejövetel, amikor a történelmi nagyegyházak három püspöke érkezik a megyeszékhelyre. A békéscsabai imaheti alkalmak 17 órakor kezdődnek. Január 21-én, vasárnap a jaminai evangélikus templom, hétfőn a baptista imaház, kedden az evangélikus kistemplom, szerdán az ortodox templom, csütörtökön a református templom, pénteken a jaminai római katolikus templom, szombaton a baptista imaház, míg január 28-án vasárnap, zárásaként, a belvárosi római katolikus templom lesz a rendezvény helyszíne.

A hagyományok átadása folytatódik

Továbbra is fontos a szlovák hagyományok őrzése, ápolása és átadása a következő generációk számára – hangsúlyozta szerdán Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában Lipták Jánosné, a Csabai Szlovákok Szervezete Senior Klubjának vezetője. Kiemelte, a csabai szlovákság megmozdítható, megszólítható, csak meg kell találni rá a programokat, a találkozásokat, hogy bemutathassák értékeiket. Lipták Jánosné beszélt arról is, miként igyekeznek generációkon keresztül átadni a tudást. Rendszeresen tartanak Krajcsovics Hajnalkának, a Csabai Szlovákok Szervezetének ügyvezetőjével olyan programokat, melyeken a szülők, nagyszülők gyermekeikkel, unokáikkal, sok esetben dédunokáikkal vehetnek részt.

Közeleg az elektorjelölés

A közelgő elektorjelöléssel és az idei programokkal kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségénél. A szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi, területi, vagy országos hatókörrel működő egyesületek, alapítványok és szövetségek új tagokat választhatnak a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) civil testületeibe, amelyek támogatják a civil szervezetek működését és programjait. Herczegné Számel Annamária, a Civil Központ irodavezetője elmondta, az idei évben elérkezett az első nagy mérföldkő. Gólya Pállal, a Civil Szervezetek Szövetségének elnökével közösen bejelentették, hogy a vármegyéből három ismert és nagy tapasztalattal rendelkező jelöltet tudnak bemutatni és ajánlani Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége elnöke, Szatmári Júlia, a Civil Szervezetek Szövetségének ügyvezetője és Kiss József, a Gyulai Civil Szervezetek Szövetségének elnöke személyében.

Lezárult az első forduló a versenyen

A diákok több mint fele immár számot adott tudásáról, tehetségéről a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) első fordulójában – ismertették a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.  A Kulturális és Innovációs Minisztériummal közösen rendezett verseny keretében idén Békés vármegyében több mint 540-en szállnak ringbe, például a festő-mázolók, a grafikusok, a villanyszerelők, a mechatronikai technikusok már leadták a beugró dolgozatot, hátra van az informatikai rendszer és alkalmazás-üzemeltetők vagy a szoftverfejlesztő és -tesztelők versenye. Az, aki a három fordulóból álló verseny területi, békéscsabai előválogatóján legalább 60 százalékos eredményt ér el, mentesülhet a szakmai írásbeli vizsga alól, aki pedig továbbjut, az a középdöntőben, majd az országos Szakma Sztár Fesztiválon adhat számot a tudásáról, tehetségéről áprilisban.

Csökken a víruskoncentráció

Csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben a legtöbb településen, így Békéscsabán is. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban elmondták, minden vizsgált helyszínen az „emelkedett” tartományba esik még a Covid örökítőanyaga, ám a koncentráció csökkenésnek indult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában