Méhészek

4 órája

Méhészeket, kíváncsi érdeklődőket vonzott az idei viharsarki mézesnap – galériával

Ahogy a méhészek, a szakma, úgy a mézet kedvelők, a családi programokra nyitott és érdeklődő közönség is minden évben várja a Viharsarki Mézesnap címmel népszerűvé vált rendezvényét az Orosháza és Körzete Méhész Egyesületnek. Több mint egy évtizede hagyományt teremtettek. Az idei volt szombaton a 12. Viharsarki Mézesnap, ezúttal is a Kisszik utcai társszervező, a nyílt napot hirdető Königin telephelyén.

Csete Ilona

A méhészek folyamatosan érkeztek nemcsak Békés vármegye településeiről, de az ország számos, más pontjáról Orosházára. A 12. viharsarki mézesnap ugyanis kínált érdekességeket, újdonságokat. Például várták a rendezvényre az ismert meteorológust, Németh Lajost. Az ő érkezése előtt Jakóné Varga Erika, a házigazdák egyesületi titkára megköszönte a hangulatfelelősöknek, a KON-TIKI akusztik zenekarnak a reggeli hangolódáshoz a zenélést, majd invitálta a csarnokokban a méhészeti modern eszközök iránt érdeklődőket, a mézkóstolókat, hogy a megnyitón egy mécses meggyújtásával és egy néma főhajtással adózzanak és emlékezzenek az elhunyt méhésztársakra.

Viharsarki Mézesnap
Molnár Enikő Betti, az orosházi diák mézkirálynő népszerűsítette a mézet, a mézből készült termékeket a Viharsarki mézesnapon. A szerző felvétele

A Viharsarki mézesnap célja a méhészet népszerűsítése

A megnyitón Rajki József, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület elnöke, majd a rendezvénynek helyet adó Königin Trade Kft. vezetője, Varga János köszöntötte a résztvevőket. Elhangzott: az egyesület kiemelt feladatának tekinti a mézfogyasztás népszerűsítését. Csatlakoztak az OMME mézes reggeli programjához, több száz iskolásnak és óvodásnak kínálták a különböző mézeket. Az elnök úgy fogalmazott, nehéz helyzetben vannak a méhészek, de ki kell tartaniuk. Varga János ehhez kapcsolódva megerősítette: cégük elkötelezett amellett, hogy olyan gépeket és megoldásokat kínáljon a méhészeknek, amelyek biztosítják a fejlődést, és segítenek abban, hogy méhészetük fenntartható és versenyképes maradjon.

A mézesnapról nem hiányozhattak az orosházi fiatalok sem, képviseletükben megjelent a 2024. évi mézkirálynő első udvarhölgye, Hagymási Anikó és a diák mézkirálynő, Molnár Enikő Betti. A diáklány is bemutatkozott a közönség előtt és céljairól mesélt: arról, hogy szeretné felhívni az emberek figyelmét a méz jótékony hatásaira, a méhek fontos munkájára és minél több fiatallal akarja megkedveltetni a mézet, a méhészeti termékeket, melyek a természet csodái.

A mézesnap előadója volt az ismert meteorológus

Sok vendéget, a szakma jeleseit, előadókat is vártak a szervezők. A 111 éves egyesület programját megtisztelte jelenlétével Balde Ernő, az Erdélyi Magyar Méhész Egyesület elnöke, nyárádszeredai méhész. Ő ajándékkal kedveskedett (szobrokkal) a rendezvény szervezőinek.

A sok látnivaló mellett fellépők műsoraival színesítették a házigazdák a programot. Felléptek sportoló fiatalok, táncosok. Megjelent a múlt, Bodrogi József méhész régi eszközeivel forgatta vissza az idő kerekét.

Hajdú Tibor, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke a Hogyan folytassuk méhészként? című előadásával érkezett Orosházára. S ahogy azt már jeleztük: Németh Lajos meteorológus is elvállalta a méhészek invitálását. Aszályhelyzet, lesz-e méz az alföldi sivatagban? címmel tartott előadást. A szászbereki méhész, Bokor István pályázatíró tanácsaival segítette az érdeklődőket.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában