A beporzók védelmében

2024.05.19. 08:55

A mézé és a méheké volt a főszerep a Gabonamúzeumban

A mézé és a méheké volt a főszerep szombaton a békéscsabai Gabonamúzeumban, ahol a beporzók védelmében szerveztek játékos feladatokkal, előadásokkal színesített családi programot.

Licska Balázs

Váncsa Klára, a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos muzeológusa A beporzók védelmében címmel tartott előadást a Gabonamúzeum területére érkező családoknak. Elmondta, hogy nemcsak a méhekre, hanem sok más rovarra is igaz, hogy nem kell őket ellenségként kezelni, hiszen segítenek, fontos feladatokat látnak el. Példaként hozta fel, hogy nekik köszönhetően kerülhetnek gyümölcsök, zöldségek az asztalokra. Beszélt arról, hogy miként lehet segíteni a beporzókat, a méhlegelőktől egészen a kertek, sőt kis erkélyek adta lehetőségekig.

gabonamúzeum
Mézeskalácsot díszíthettek a gyermekek. Fotó: Licska Balázs

A rendezvényen résztvevő családok, gyermekek találkozhattak Borszéki Viktóriával, Magyarország Mézkirálynőjével, aki mindent tud a méhészetről, hiszen ő is méhészkedik. Szlávikné Orvos Mária békéscsabai méhész jóvoltából pedig különféle mézeket kóstolhattak – a hárstól az akácon keresztül az ízesítettekig –, de a szakember bemutatott virágport, méhkenyeret, méhviaszból készült tárgyakat is. Sőt egy rajládát, egy üvegkaptárt ugyancsak hozott, amelyben nagyjából 15-20 ezer méh szorgoskodott. 

Borszéki Viktória, Magyarország Mézkirálynője is mesélt. Fotó: Licska Balázs

Váncsa Klára természettudományos muzeológus hozzátette, hogy közben kézműves foglalkozással várták a gyermekeket – mézeskalácsokat díszíthettek –, valamint mézes kincskereső játékot szerveztek a kicsiknek mézédes nyereményekért cserébe. A feladatokkal és az egész rendezvénnyel megemlékeztek a 200 éve született és 130 éve elhunyt Göndöcs Benedekről, a méhészet atyjáról is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában