Környezetismeret

2024.05.30. 11:55

Környezetismereti versenyt tartottak a nemzeti parkban

Immár második alkalommal rendezték meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Parkban a harminckettedik alkalommal meghirdetett Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny terepi döntőjét.

Vásári Erzsébet

A nemzeti park beszámolójából kiderült, hogy a rangos versenyt a mezőtúri Benkő Gyula Környezet-és Természetvédelmi Oktatóközpont Egyesület írta ki. Mint kiderült, a megmérettetés célja minden évben a különböző iskolákban tanuló 5-6. osztályos gyerekeknek lehetőséget biztosítani környezetük önálló megfigyelésére, a terepmunka gyakorlására, a kutatómódszerek önálló alkalmazására, mondanivalójuk kiselőadás formájában történő kifejtésére.

környezet, verseny, diákok
A környezetismereti verseny terepi döntőjét Dévaványán és Szarvason tartották. Fotó: Kaán Károly Versenybizottság

Az országos versenyben a jelentkezők három fordulóban mérethették meg magukat. Az iskolai, házi fordulókat február 29-én tartották. Itt a versenybizottság által biztosított egységes feladatlapokat szaktanáraik felügyelete mellett tölthették ki a diákok. A vármegyei, illetve a fővárosi kerületek fordulóit április 26-án rendezték meg a verseny szakmai együttműködői és a helyi partnerszervezetek segítségével. A vármegyékben a legmagasabb pontszámot elért ötödikes és hatodikos tanulók közül azok juthattak az országos döntőbe, akik egy újabb feladatlapot a legjobb eredménnyel oldották meg. A fővárosból a legmagasabb pontszámot elért három ötödikes és három hatodikos tanuló jutott tovább az országos döntőbe.

Az országos döntőt idén május 24-26. között tartották meg, melynek írásbeli és szóbeli fordulója a Mezőtúri Református Kollégiumban volt. Május 25-én a terepi döntő délelőtti részét viszont a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványa mellett található Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában tartották. Itt a Nagy-Sárrét múltjával, az őshonos házi állatokkal és a magyar puszta büszke madarával, a túzokkal múzeumi tárlatvezetés és túravezetés közben ismerkedhettek a versenyzők. Ugyanezen a napon délután pedig a nemzeti park igazgatóság szarvasi Körösvölgyi Állatparkjának európai bölényeit, farkasait, fakó keselyűit, dendrológiai értékeit mutatták be a résztvevőknek. Mindkét helyszínen a versenyzők tesztírással adtak számot megszerzett tudásukról.

Az országos verseny győztese végül Lovas Boróka, a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola diákja lett. Felkészítő tanára Cseh Attiláné volt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában