Választás

2024.06.20. 18:12

Átadták az önkormányzati megbízóleveleket Gyulán - galériával

Ünnepélyes keretek között adták át az idei önkormányzati választáson mandátumot nyert képviselők és a voksoláson győztes polgármesterjelölt, dr. Görgényi Ernő megbízólevelét csütörtökön délután a gyulai városháza dísztermében.

Papp Gábor

A megbízólevelek átadása alkalmából tartott ünnepségen elmondott köszöntőjében dr. Csige Gábor, a helyi választási iroda vezetője kiemelte, június 9-én a maga nemében történelmi választás zajlott, ugyanis első alkalommal kellett a választási szerveknek két választást is lebonyolítaniuk egyszerre.

megbízólevelek
Ünnepélyes keretek között adták át a megbízóleveleket Gyulán
Fotó: Lehoczky Péter

– Közjogi értelemben véve pedig hármat, hiszen a helyi önkormányzati képviselő-választáson túl nemzetiségi és európai parlamenti választást is tartottak hazánkban – emelte ki. – A választási bizottság valamennyi eredménymegállapító döntése jogerőssé vált, azok ellen jogorvoslati kérelem nem érkezett be.

Megbízólevelek átadása, magas volt a résztvétel

Dr. Csige Gábor kiemelte, Gyulán a választásra jogosultak 57,5 százaléka járult az urnák elé, 13 ezer 805 ember.

– A nagy részvétel nagy legitimációt biztosít az új képviselő-testület számára. Olyan felhatalmazás birtokában kezdhetik meg a munkát rövidesen a képviselők, amely a rendszerváltás óta még nem állt rendelkezésre. Használják ezt a legitimációt Gyula fejlődésének előmozdítására – tette hozzá.

 

A törvények értelmében Gyulán tíz egyéni választókerületet alakítottak ki, további négy mandátumot pedig a töredékszavazatok alapján kompenzációs listán osztottak ki. Mind a tíz választókörzetben a szavazás érvényes és eredményes volt, így a listás mandátumokat is kioszthatták.

Dr. Görgényi Ernő folytathatja a munkát

A választópolgárok döntése értelmében dr. Görgényi Ernő, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje szerezte meg a legtöbb szavazatot, így folytathatja 14 éve megkezdett polgármesteri munkáját. Az egyéni választókerületekben kilenc helyen a Fidesz-KDNP közös jelöltjei szerezték meg a többséget, egy helyen a Gyulai Városbarátok Körének jelöltje. Listáról pedig egy mandátumot szerzett a Gyulai Városbarátok Köre, két mandátumot a MARÉG, valamint egy mandátumot a Mi Hazánk Mozgalom. 

A városban három nemzetiség esetében tartottak önkormányzati választást. A nemzetiségi választópolgárok háromfős roma, ötfős német és ötfős román képviselő-testületek megválasztása érdekében adhatták le voksaikat. Mindhárom választás érvényes és eredményes volt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában