Fesztivál

2024.06.23. 19:01

Kutyej Pál: a kétszáz éve felszentelt Nagytemplom maga Békéscsaba

Nagyszabású rendezvénnyel ünnepli meg a Békéscsaba ikonikus épületének számító Evangélikus Nagytemplom felszentelésének 200 éves jubileumát az egyházközség. A kétnapos színes programkavalkádban találunk mások mellett hangversenyt, könyvbemutatót, filmvetítést, emlékfa-ültetést is. A rendezvények csúcsa a Kondor Péter püspök szolgálatával sorra kerülő ünnepi hálaadó istentisztelet lesz, június 30-án, melyre a remények szerint megtelik Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma. A rendezvény részleteiről Kutyej Pált, a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség lelkészét kérdeztük.

Szegfű Katalin

Kutyej Pál: a 200 éve felszentelt Nagytemplomnál egy egész hétvégét átfogó rendezvény lesz a hálaadó kavalkád

Fotó: Szegfű Katalin

– Miért kétnapos programsorozattal ünnepelnek? Így akartak súlyt adni a kerek jubileumnak? 
– A hálaadó kavalkád, ahogyan én hívom, valóban egy egész hétvégét átfogó rendezvény lesz. A korabeli dokumentumokból pontosan tudjuk, hogy 1824-ben Péter-Pál napján, június 29-én történt a felszentelése, így ez a nap adott volt, de mivel ez a nap idén szombatra esik, a másnapi, vasárnapi istentisztelet miatt kétnapos eseménysort szerveztünk köré. Egészen sokrétű a programkínálat, köszönhetően a társszervezőknek is, akik közül kiemelem a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kört, a Békéscsabai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatot, a Békéscsabai Német Nemzetiségi Önkormányzatot. Támogató is számos akad, kezdve Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatával.

–  Június 29-én, szombaton már 10 órakor elkezdődnek a programok a „Csaba legendája” templomjárással. Ezt hogy kell elképzelnünk? 
–  A templomjárás során szeretnénk bemutatni mindkét békéscsabai evangélikus templomot, azok építésének a történetét, a gyülekezet alapításának ismerhető hátterét, sok érdekességet és anekdotát elmesélve. A templomjárás folyamatosan történik kora délutánig a Kistemplomtól indulva, és Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör nagyon aktív tagjai mellett a lelkészi karunk is közre fog működni benne. Szeretnénk, ha gyülekezetépítő – a Felvidékről ide érkező – őseink templomhoz való ragaszkodása mindenképpen hangsúlyt kapna. Annak a bemutatása, hogyan találtak itt otthonra és lelki otthonra. A Kistemplom tornyában kiállítás is várja az érdeklődőket, amit mindkét napon meg lehet tekinteni. 

– Szombaton kora délután egy könyvbemutatót tartanak. Nagytemplom a címe. Erről mit tudhatunk?
– A kétnyelvű könyv elkészítése és kiadása mögött a Békéscsabai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat áll. Kifejezetten a Nagytemplom építésének izgalmas történetét dolgozták fel. Az alapkövet már 1807-ben letették és érdekesség, hogy a háborúk miatt lényegében kétszer kellett összegyűjteni az építéséhez szükséges tetemes pénzt. A csabai evangélikus hívek saját erejükből, pénzükből és munkájukkal felépítették Közép-Európa legnagyobb evangélikus templomát, úgy, hogy közben megmaradt a vele szemben álló előző templom. Ez egyébként már önmagában is különlegesség. Nem tudok egyetlen másik városról sem a világban, ahol ugyanazon gyülekezet két evangélikus temploma, egymástól pár tíz métere áll és mindkettő használatban van. A könyvben erről is szó van. Fennmaradtak az eredeti építési tervek és a felszenteléskor elmondott igehirdetés, valamint sok fotó és a gyülekezet története is helyet kapott a könyvben, amely tehát magyar és szlovák nyelvű. 

Kutyej Pál: szombaton este muzsikaszóval telik meg a 200 éves Isten Háza Fotó: Szegfű Katalin

– Nagyszabású lesz az ünnepi hangversenyük szombaton este: 200 hang szólal meg benne. Megtelik muzsikaszóval a 200 éves Isten Háza.
– A „200 év 200 hang” elnevezésű ünnepi hangverseny igazi összefogásból születik meg. Fellépnek majd csabai kórusoknak a tagjai egy közös kart alkotva, valamint a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar. Énekelnek tehát az evangélikus, a református, a katolikus, a baptista, a Calandella, a Bartók, a Chopin és a Ruzicka kórusoknak a tagjai, és hozzájuk csatlakoznak olyanok is, akik egyébként nem kórustagok. A műsorban ismert és szeretett egyházi énekek, nagyszerű dallamok hangzanak el, valamint két ősbemutató. Varga István, aki egy zeneművészeti tanulmányokat Békéscsabán folytató 19 éves fiatalember, a 100. Zsoltár szövegére komponált négyszólamú kórusra és szimfonikus zenekarra egy zeneművet, amely itt fog először elhangozni. A másik ősbemutató gyülekezetünk kántorának, Alföldi Csabának a szerzeménye, egy orgonakíséretes kórusmű, amit a régi Tranoscius énekeskönyvből vett dallamra komponált meg. A hangverseny során szólót énekel Galambos Hajnalka, vezényel Kutyejné Ablonczy Katalin, Ocsovszi Ildikó, Tóthné Mucsi Magit és Rázga Áron. A Nagytemplomnak kiváló az akusztikája, amely különösen érvényesül, ha tele van a templom. Szeretnénk, ha mindenki egyformán élvezné a koncertet, bárhol is ül a templomban, ezért kivetítőket is felszerelünk majd. A koncert egyébként ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell rá, akárcsak a péntek délutáni nyilvános főpróbára.

– A vasárnap az ünnepi hálaadó istentisztelettel kezdődik. Ez is egyfajta csúcsesemény?
– Feltétlenül. A Nagytemplomban június 30-án, vasárnap 10 órától sorra kerülő istentiszteleten Kondor Péter, a Déli Egyházkerület püspöke hirdeti majd Isten igéjét, bízom benne, hogy sok száz csabai evangélikus előtt. Aztán emlékfát ültetünk a jubileum tiszteletére a Nagytemplom kertjében. Ez egy új dolog nálunk, korábban nem volt rá példa. A programok még folytatódnak ezután is.

– A rendezvények egy részét az Öreg Házba szervezik. Ezen a helyszínen lesz az a portréfilm is bemutatva, amely Szeverényi Mihályról készült.
–  Igen, mások mellett ez a program is az Öreg Házban az érdeklődőket, június 29-én este. Szeverényi Mihály békéscsabai festőművész festette meg a 2000-ben ellopott eredeti oltárfestmény helyére került mostani oltárképet, amit 2006 nyarán szenteltünk fel. Az „Útban a fény felé” című film róla készült. Az Öreg Ház egyébként a Nagytemplom közelében, pontosabban a mögötte álló épület, egy mintegy 120 éve épült podsztyenás ház, amely a csabai szlovákság tárgyi emlékeit és hagyományait gyűjti egybe.

– A kétnapos rendezvénysorozat zárása is az Öreg Házban lesz. Erről mit tud elmondani?
–  Június 30-án, vasárnap öt órától a többi csabai templom harangja „köszönti” majd a 200 éves Nagytemplomot, ebben a verses irodalmi műsorban Liszi Melinda színművésznő működik majd közre. Ezt követően pedig az Öreg Házban az Alföld Quartet koncertje zárja a hálaadó kavalkádot, melye mindenkit szeretettel várunk, aki úgy érzi, hogy a Nagytemplom maga Békéscsaba, olyan jelkép, amely minden ide kötődőnek a szívében van. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában