Vas díszdiploma

2024.06.22. 06:48

Juditka óvó néni gyermekközpontú, szeretetteljes légkört teremtett

A mezőkovácsházi óvodapedagógus, Szűcs Sándorné életében jeles év 2024. Az óvó néni napokban Csepreghy Elemér polgármestertől vette át a vas díszdiplomáját. 65 év telt el azóta, hogy befejezte tanulmányait, majd elhelyezkedett óvodapedagógusként.

Csete Ilona

A mezőkovácsházi Szűcs Sándorné Juditka óvó néni 1959. június 12-én végzett Gyulán, az Állami Óvónő-képzőben. Óvónői pályafutását a reformátuskovácsházi óvodában kezdte, majd 1961-ben ennek az intézménynek a vezetésével is megbízták. 

óvó néni, vasdiplomás, elismerés
Szűcs Sándorné Juditka óvó néni. Fotó: BMH

A közösségért, a gyermekek érdekeiért mindig kész volt tenni, szívesen segített másoknak. Az intézmény vezetőjeként állandóan képezte magát, sokat tanulhattak tőle a fiatalok. Nagy szakmai tapasztalattal, mindig megújulni készen, az óvoda folyamatos fejlődését szem előtt tartva állt az óvoda élén. Több évtizedes lelkiismeretes, eredményes munkája, az óvodás gyermekek iránt tanúsított elfogadó szeretete, gondoskodása alapján 1982-től, mint óvodai szakfelügyelő segítette a mezőkovácsházi járás óvodáinak a szakmai munkáját. Eredményes, kiemelkedő pedagógiai munkáját az oktatási miniszter 1975-ben Dicsérő Oklevéllel ismerte el. 

Az óvó néni egész életével tanított és nevelt

Nagyon sokat tett intézménye fejlesztéséért, munkáját a szeretetteljes, kiegyensúlyozott légkör megteremtése jellemezte. Rendíthetetlen volt a társadalmi munka szervezésében, a gyermekvédelmi munkában. A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának Kiváló Társadalmi Munkáért kitüntetését 1988. november 7-én vehette át. Nevelő – oktató tevékenységének eredményességét szaktudása, pedagógiai kulturáltsága mellett pedagógusi egyénisége is meghatározta: egész életével tanított és nevelt. Mindig nyíltszívű, őszinte kolléga volt 0150 hangzott el a méltatásában.

1997-ben, 38 évnyi szolgálat után gyermekközpontú óvodát hagyott hátra pedagógus társainak, az ott lakó szülőknek és gyermekeknek. Munkáját Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel ismerte el a Művelődési és Közoktatási Minisztérium. 

Otthonába vitte a díszdiplomát Csepreghy Elemér és Szűcsné Tóth Erika, a Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde főigazgatója. Fotó: BMH

Mezőkovácsháza Városért elismeréssel jutalmazták

Mezőkovácsháza képviselő-testülete példaértékű és magas színvonalú pedagógiai munkája elismeréseként, illetve a város fejlesztése érdekében kifejtett társadalmi munkájáért 1999-ben Mezőkovácsháza Városért díjat, Mladonyiczki Béla emlékplakettjét adományozta a már nyugdíjas óvodapedagógusnak. 1998-ban közreműködött a Mezőkovácsházi OVIMEZŐ Alapítvány létrehozásában, s a kuratórium tagja volt 2003-ig.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában