Közösség

2024.06.01. 17:13

Vadász- és horgásznap vonzott százakat Békés-Dánfokra - galériával, videóval

Sok száz érdeklődő részvételével rendezték meg az V. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot Békés-Dánfokon. Az eseménysorozat keretében életre hívott főzőversenyen csaknem félszáz csapat készített kiváló ételeket, a vadász- és horgásznap egyik nyitóakkordjaként pedig elismerések is gazdára találtak, illetve új vadászokat avattak.

Papp Gábor

Kálmán Tibor, Békés polgármestere a vadász- és horgásznap megnyitóján elmondott köszöntőjében kiemelte, a vadászok és a horgászok Békésen is nagyon erős közösséget alkotnak. – A horgászok és a vadászok, valamint az önkormányzat között mindig is nagyon jó volt a kapcsolat, nagyon sokszor működtünk és működünk együtt – tette hozzá. – A szombati program bemutatta, hogy a különböző szervezetek milyen komoly munkát végeznek, amely ötvöz egy életvitelt, a természet iránti odafigyelést és gondolkodásmódot.

vadász- és horgásznap
Vadász- és horgásznap: az egész család kikapcsolódhatott. Fotó: Bencsik Ádám

Vadász- és horgásznap, egyek a természettel

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntőjében elmondta, a horgászok és a vadászok természetet szerető, a természetet ismerő és a természetet tisztelő emberek.

– Nagyon kevés olyan szakma létezik, amelynek képviselői ilyen szinten ismerik a saját környezetüket és a természetet; egyek a természettel – folytatta a gondolatot. – A horgászok és a vadászok pedig jól megvannak egymással és egymás mellett, amit a szombati rendezvény is mutatott. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot már ötödik alkalommal rendezték meg közösen a szervezők.

Kitért arra, hogy a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Békés Vármegyei Vadászkamara, illetve vadászszövetség együttműködési megállapodása hét éve jött létre, és tudatos, tervszerű, előre meghatározott mederben hajtják végre a közös cselekvési programot.

Virágkorát éli a horgászat

Dr. Kutyej Lajos, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) alelnöke kiemelte, azért ünneplik együtt a vadász- és horgásznapot, mert a két tevékenység közös tőről fakad, a zsákmányszerzés ősi ösztönén alapul.

– Ez az ösztön mára szabadidős tevékenységgé, a természet szeretetén alapuló hobbivá nemesedett – tette hozzá.

A KHESZ alelnöke szólt a horgászat aktuális helyzetéről is.

– Ma Magyarországon a horgászat a virágkorát éli – fogalmazott. – Ennyi horgász, ennyi horgászkezelésében lévő vízterületen még nem horgászott Magyarországon. Az országban a regisztrált horgászok száma meghaladta az egymilliót, a Körösvidéken mintegy 28 ezren horgásznak. Aki a Körös-vidéken szeretné kipróbálni horgászszerencséjét, bátran megteheti, hiszen a szövetség összesen 2400 hektáron 68 különböző vízterületen szolgálja a Körös-menti és az ország horgászainak hobbiját. A szövetség évente több mint 2000 tonna pontyot telepít a horgászvizekbe.

Mint elmondta, a V. Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznap keretében rendezték meg a IX. Körös-völgyi Halászlé- és Halételkészítő Versenyt, amelyre a pontyokat a szövetség a Körös-vidék vizeiben felnőtt kiváló ízű halakból biztosította.

Ez nem egy online világ

Hrabovszki János, a Békés megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntőjében kifejtette, a rendszerváltás óta megduplázódott a vadászok száma Békés vármegyében is. 

– Akkoriban 1500-an voltunk, most mintegy 3000-en vagyunk Békésben – részletezte. – Az országban ugyanez a szám 30 ezerről 70 ezerre nőtt. Mai internetes világunkban különösen fontos ez a kedvező tendencia, hiszen mind a horgászat, mind a vadászat a természethez kötődik, nem egy online, internetes világ. Számítógépen keresztül nem is érezhetők azok az ízek és illatok, amelyek a szombati főzést is jellemezték.

Felhívta a figyelmet, hogy a rendezvényt rengeteg program színesítette, vízi és szárazföldi kutyabemutatót is tartottak, kisvadászkiadványt is osztogattak. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a vadászatot, mint hagyományt és mint vadgazdálkodási tevékenységet fenntartsák a jövőben is. 

Az eseményt emellett is rengeteg lehetőség, például látványtelepítés, gasztronómiai és színpadi programok is még érdekesebbé tették. A megnyitót követően kitüntetéseket adtak át, illetve jelentettek be.

Kiválóságokat ismertek el

Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el a Békési Kittenberger Kálmán Vadásztársaságot. Dr. Szentkereszty Tamás László a Magyar Vadászatért Érdemérmet, Kis Róbert, ifj. Kiss László, Baji László, dr. Takács Árpád, vármegyénk főispánja a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Békés Vármegye Vadgazdálkodásáért Érdeméremmel Veres Sándor, Holcz Károly és Babinyecz János munkásságát ismerték el. Főispáni elismerésben részesül Makra Tibor, a Biharugrai Földtulajdonosok Vadásztársaság elnöke, ifj. Németh András, a Kígyósi Vadásztársaság hivatásos vadásza, Molnár Magdolna Gabriella, a KHESZ felügyelő bizottságának elnöke. 

Javaslat érkezett Hubertus arany fokozat kitüntetésre posztumusz Varga Márton (Dévaványai Vadásztársaság) számára. A verőcei hajóbalesetben elhunyt fiatalemberre egyperces néma felállással emlékeztek a jelenlévők.

Hubertus Kereszt arany fokozat elismerésben és jutalomban részesült Molnárné Szin Rózsa rendőr alezredes. Elismerésben részesült Halmágyi Antal rendőr alezredes. Zuberecz Tibor, Békés vármegyei fővadász, az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei elnökhelyettese vezetésével új vadászokat avattak. Ezt követően elkezdődött a gazdag szabadidős programok sora.

A halászlé- és halételkészítő versenyen 25 csapat főzött, sütött. A legtöbben tiszai-körösi halászlevelet, illetve sült halakat készítettek. A vadfőzőversenyen húsz csapat mérette meg magát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában