Hőség

2024.07.25. 18:14

A melegben Csabán is sokan hűsölnek a szökőkutak mellett – videóval

Békéscsabán tizenegy szökőkút is található, amelyek amellett, hogy látványos elemek, ezekben a forró napokban felüdülést is nyújtanak.

Dinya Magdolna

A Szent István téren lévő szökőkút például nemcsak a helyiek, hanem a turisták kedvelt találkozóhelye is. Ezek a vízfelületek nemcsak esztétikai értéket képviselnek, hanem jelentős mikroklíma-javító hatásuk is van. A szökőkutak mellett sokan szívesen találkoznak, randevúznak, így közösségépítő szerepet is betöltenek. 

szökőkút, látványosság, hőség, Békéscsaba
A vasútállomás előtti szökőkút. Fotó: Kócsi Zsuzsanna

Az elmúlt években világszerte tapasztalható nyári hőhullámok egyre gyakrabban és intenzívebben jelentkeznek, nem kivétel ez alól Magyarország sem. A globális felmelegedés hatására a hőmérséklet emelkedik, ami különösen nyáron válik érzékelhetővé. A városi környezetben ez a probléma még súlyosabb lehet az úgynevezett „városi hősziget” jelenség miatt, amikor az aszfalt, beton és egyéb építőanyagok nappal elnyelik, éjszaka pedig visszasugározzák a hőt, így a városokban a hőmérséklet akár 3-5 Celsius fokkal is magasabb lehet, mint a környező vidéki területeken.

A hőség számos egészségügyi problémát okozhat

A hőguta, a kiszáradás és a hőkimerülés közvetlen veszélyt jelenthetnek, különösen az idősekre, a gyerekekre és a krónikus betegségekkel küzdőkre. Ezenkívül súlyosbíthatja a meglévő egészségügyi problémákat, például a szív- és érrendszeri betegségeket. A szökőkutak és más vízfelületek párolgásuk révén csökkentik a környező levegő hőmérsékletét. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában