Városi közgyűlés

2024.07.01. 11:41

Ilyen beruházásokban gondolkodik Békéscsaba

Hogyan állnak a beruházások Békéscsabán, milyen fejlesztésekben gondolkodik a város? – ez is napirendre került a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén, amikor a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. beszámolt feladatainak végrehajtásáról. Külön megemlítették, hogy milyen beruházás várható az Árpád fürdőben, amelyre 900 millió forintot fordíthatnak.

Licska Balázs

Nemrég jelentették be, hogy nagyrészt az Árpád fürdő, kisebb részben pedig a CsabaPark és a Munkácsy Negyed fejlesztésére 950 millió forintos támogatást nyert el az önkormányzat a TOP Plusz keretében. Akkor arról is beszéltek, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2025 első felében indulhatnak és 2026-ban fejeződhetnek be a munkálatok, a strand a beruházás ideje alatt is nyitva tartana.

beruházás, fejlesztés, Árpád fürdő,
Az Árpád fürdőben a 900 millió forintos beruházás keretében fejlesztik az infrastruktúrát és bővítik a szolgáltatások körét is. Fotó: Bencsik Ádám

Új gyerekparadicsomot alakítanak ki az Árpád fürdőben

A városi közgyűlés ülésén kérdésre dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a pályázati felhívás feltételrendszere alapján nyújtottak be kérelmet az Árpád fürdő fejlesztésére. Az elmúlt 15 évben Békéscsaba nem kapott lehetőséget ilyenre, ám most sikerült elérni, hogy legyen olyan felhívás, amely a strand turisztikai fejlesztésére módot biztosít.

Sorolta, hogy gyermekmedencét és játszóteret építenek, úgynevezett spray-parkot és napozóteraszt alakítanak ki. Erre fűzték fel a további munkálatokat, mint a szauna és a gőzfürdő, a merülőmedencék vagy a jakuzzi felújítását. Az öltözőket ugyancsak korszerűsítik, rendbe teszik a lelátót, a két bejáratot szintén újjáépítik, a híd felújítása is szerepel az elképzelések között.

Kérdésre hangsúlyozta: sok igény merülhet fel a békéscsabaiak részéről, hogy milyen fejlesztésre van szükség. Ahogy a város, úgy a városfejlesztési cég is kikérte a véleményeket ezzel kapcsolatban. Mivel komoly európai uniós szabályoknak kell megfelelni a támogatás felhasználásánál, ezeket az igényeket összehangolták a lehetőségekkel. Most arra kell szerinte összpontosítani, hogy körültekintő módon költsék el a kapott forrást az Árpád fürdő esetében is. 

Előzetesen bemutatták, hogy milyen beruházásra kérnek pénzt

A városi közgyűlést követő sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester is hangsúlyozta: azon a pályázaton, amelyen az önkormányzat 900 millió forintot nyert az Árpád fürdő fejlesztésére, be kellett mutatni előzetesen, hogy milyen beruházást terveznek, a tartalmát a strand vendégei és az üzemeltető igényei alapján határozták meg. Ha a kivitelezés elindul, ettől nagy mértékben nem lehet eltérni. 

Ismertette, miszerint megújul az infrastruktúra: korszerűsítik a lelátót, az uszoda környezetében cserélik a burkolatot, rendbe teszik a bejáratokat többek között. A szolgáltatásokat ugyancsak bővítik, gyerekparadicsommal, gyerekmedencével, játszótérrel, spray-parkkal, de a szaunát és a gőzkabint is fejlesztik egyebek mellett.

A várostérség településeivel együtt tervez Békéscsaba

A városi közgyűlés ülésén Opauszki Zoltán tanácsnok felvetésére is válaszolt dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Kiemelte: Békéscsaba nem egyedül tervez a mostani európai uniós ciklusban, hanem a várostérséghez tartozó településekkel – mint Csorvás, Újkígyós, Doboz, Csabaszabadi, Gerendás, Kétsoprony, Szabadkígyós és Telekgerendás – együtt. Előző év végéig 15 projekt tekintetében adtak be pályázatot több milliárd forint értékben. 

Elmondta, hogy Békéscsaba vonatkozásában a főleg az Árpád fürdőt, kisebb részben a CsabaParkot és a Munkácsy Negyedet érintő beruházás mellett olyan fejlesztésekre adtak be pályázatot, amelyek érintik a csapadékvizet elvezető rendszereket, a kerékpárutakat, a Kétegyházi úti iparterületet, a zöldinfrastruktúrát és a közösségi tereket, és most készítenek elő például egy energetikai pályázatot. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában