Közös munka

2024.07.03. 10:33

Szijjártó Péter gratulált a magyarul kiválóan beszélő új holland gazdasági miniszternek

Geert Wilders barátunk pártjának győzelme után több hónappal letette hivatali esküjét a holland kormány, soraiban a magyarul kiválóan beszélő tiszteletbeli konzulunkkal, Dirk Beljaartssal – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán, ahol a magyar nyelvű gratuláló levelet is közzétette, számol be az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Geert Wilders barátunk pártjának győzelme után több hónappal letette hivatali esküjét a holland kormány, soraiban a magyarul kiválóan beszélő tiszteletbeli konzulunkkal, Dirk Beljaartssal – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán, ahol a magyar nyelvű gratuláló levelet is közzétette.

Mint írta,

Dirk Beljaarts hosszú éveken keresztül dolgozott elkötelezetten a holland–magyar kapcsolatok fejlesztéséért és segítette honfitársainkat ügyes-bajos dolgaik intézésében. Dirk Beljaarts mostantól gazdasági miniszterként dolgozik tovább. Köszönjük az elmúlt évek közös munkáját és készen állunk a következő évek közös munkájára is!

– zárta bejegyzését Szijjártó Péter.

A levélben olvasható, hogy ma a gazdasági növekedés lassulása, illetve a versenyképesség hanyatlása Európa legégetőbb problémái közé tartoznak. Az elmúlt évek válságai miatt jelentős hátrányt szenvedtünk ezeken a területeken más, Európán kívüli gazdasági erőközpontokkal szemben. Ennek okán a legfontosabb feladataink egyike az európai gazdasági versenyképesség helyreállítása, elutasítva inden ezt akadályozó, a racionális megfontolásokat teljes mértékben nélkülöző politikai ideológiát.

A fentieket szem előtt tartva, a július elsejével megkezdett európai uniós soros elnökségünk egyik kiemelt prioritása az EU-s versenyképességi paktumban való jelentős előrelépés, „amelyben számítunk Hollandia és az Ön támogatására” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Elnökségünk alatt ki fogunk állni a blokkosodás irányába tartó törekvések ellen. Véleményünk szerint erős nemzetgazdaságokon alapuló, szilárd és egységes európai belső piacra, valamint a szabadkereskedelmi kapcsolatok fenntartására és kiterjesztésére van szükség

– írta a tárcavezető.

Szijjártó Péter levelében elismerését és köszönetét fejezte ki  Dirk Beljaartsnak a Magyarország érdekében végzett csaknem 10 éves tiszteletbeli konzuli munkájáért, valamint a magyar–holland kapcsolatok fejlesztéséért.

„Bízom benne, hogy az új holland kormány hivatalba lépésével a Hollandia és Magyarország közötti kapcsolatok tovább erősödnek” – olvasható Szijjártó Péter levelében.

Letette az esküt az új holland kormány

Több mint fél évig tartó kormányalakítási tárgyalások után kedden Vilmos Sándor holland király előtt letette az esküt a Dick Schoof miniszterelnök vezette új holland kormány.

A ceremónia keretében a kormányfő és 16 miniszterből valamint 13 államtitkárból álló kabinetje a király előtt ígéretet tett arra, hogy „becsületesen, szorgalmasan és pártatlanul, továbbá jó és igazságos köztisztviselőhöz illően végzi feladatait.”

VILMOS SÁNDOR; SCHOOF, Dick
Dick Schoof új holland miniszterelnök (k, balról) és Vilmos Sándor holland király (k, jobbról) csoportkép készítésén vesz részt az új kormány minisztereivel a beiktatási ünnepséget követően a hágai királyi palotában 2024. július 2-án
Fotó: Robin Van Lonkhuijsen / Forrás: MTI/EPA/ANP

Az új kormány két tagja, Femke Wiersma mezőgazdasági és Folkert Idsinga pénzügyi államtitkár az esküt fríz nyelven tette le, a miniszterek többsége az Isten engem úgy segéljen jelmondat helyett „a kijelentem, és ehhez tartom magam” szavakat választotta.

Dick Schoof pártonkívüli kormányfő az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében azt írta: nagyon várja már a miniszterelnöki munkát. Hozzátette: egy biztonságos és igazságos Hollandiáért fog dolgozni, ahol mindenki számára szociális biztonságot nyújtanak.

A választásokon győztes Geert Wilders vezette Szabadságpártnak (PVV) öt minisztere van a kormányban, a Szabaddemokrata Néppártnak (VVD) négy, az Új Társadalmi Szerződésnek (NSC) ugyancsak négy, míg a Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB) három minisztert delegált a kabinetbe.

SCHOOF, Dick
Dick Schoof új holland miniszterelnök (j) integet elődjének, Mark Rutténak (b), amint kerékpárjával elhagyja a hágai kormányfői hivatalt 2024. július 2-án. Középen Gert-Jan Buitendijk, az Általános Ügyek Minisztériumának főtitkára
Fotó: Remko De Waal / Forrás: MTI/EPA/ANP

A kormányt alkotó négypárti koalíció vezetői korábban megállapodtak, hogy az új kabinetben nem töltenek be tisztséget, helyette képviselőként folytatják munkájukat a parlament alsóházában.

Az országot 2010 óta miniszterelnökként, illetve ügyvezető kormányfőként vezető Mark Rutte az RTL Nieuws televíziócsatornának adott leköszönő interjújában háláját fejezte ki, hogy 14 éven keresztül irányíthatta Hollandiát.

„Továbbra is politikafüggő maradok. De nem fogok nyilatkozni az utódaim munkájáról” – jelentette ki. Rutte szeptembertől Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt váltja tisztségében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában