Beruházás

2024.07.03. 06:59

Itt épülhet kerékpárút és parkoló Békéscsabán

Megújulhat a Dobozi úti kerékpárút középső szakasza, bicikliút létesülhet az állami iparterülethez két irányból, illetve parkoló épülhet a Tessedik és a Kétegyházi út, a Baross és az Áchim L. András utca sarkán – derült ki a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén. Tehát befejeződhet az a Modern Városok Program keretében elindított beruházás, amely az iparterületek kiszolgálását célozza. Békéscsaba önkormányzata 220 millió forint saját erőt biztosítana a fejlesztésekre, így a kerékpárút megépítésére, ha a remélt 880 millió forintos támogatás megérkezik a kormánytól.

Licska Balázs

A Modern Városok Program keretében indították el azt a nyolc elemből, többek között kerékpárút megépítésére irányuló fejlesztést, amelyre a kormánytól Békéscsaba önkormányzata 2,8 milliárd forint támogatást kapott. A városi közgyűlés elé került előterjesztésben azt írták, hogy az áremelkedések miatt csak a projektek egy részét tudták megvalósítani, a források nem voltak elégségesek.

A Kétegyházi út és a Tessedik utca sarkán lévő területen parkolót létesítenének, emellett több helyen épülhet kerékpárút
A Kétegyházi út és a Tessedik utca sarkán lévő területen parkolót létesítenének, emellett több helyen épülhet kerékpárút. Fotó: Bencsik Ádám

A kormány 880 millió forintot biztosítana

A támogatási összeget így sem költötték el teljes mértékben Békéscsabán, 1,35 milliárd forint most is rendelkezésre áll. A számítások szerint ahhoz, hogy az összes projektet maradéktalanul befejezzék, további 1,1 milliárd forint szükséges. Az illetékes minisztérium azt kérte, hogy ennek 20 százalékát biztosítsa saját forrásból az önkormányzat – 220 millió forintról van szó –, és akkor a kormány fedezheti a további 880 millió forintot. 

Békéscsaba vállalna 220 millió forintot

Szarvas Péter polgármester azt mondta, hogy a saját erő biztosítása nélkül vélhetően nem lenne mód teljesen befejezni a fejlesztést, így viszont nagy esély van rá, hogy kap az önkormányzat a kormánytól további 880 millió forintot a beruházásra. Kiemelte: a fejlesztés összességében 3,9 milliárd forintot tenne ki, ebből kellene fedeznie a városnak 220 millió forintot, ami nagyjából a teljes költség 5 százalékát jelenti, szerinte ez elfogadható.

Reálisan jövőre valósulhat meg a beruházás

A Fidesz-KDNP-frakció nevében Opauszki Zoltán tanácsnok hangsúlyozta, hogy a vállalkozások segítése, valamint a közlekedés biztonságának növelése tekintetében fontos beruházásokról van szó. A projekt régóta áll a forráshiány miatt. A jelenlegi beruházási környezetben lehet támogatni, hogy önerőt is vállalva valósítsák meg a fejlesztést, amelyre sok békéscsabai számít. A reményei szerint erre mihamarabb sor kerülhet, reálisan a következő évben.

Kerékpárút és parkoló is szerepel a fejlesztéscsomagban

A Modern Városok Program keretében elindított beruházás tehát több részből áll, és a városi közgyűlés elé került előterjesztésben sorra is vették, hogy eddig mi valósult meg belőle, mi hiányzik. Ezek között vannak kerékpárút- és parkolófejlesztések is.

  • A Dobozi úti kerékpárút felújítását három részre bontották, az úgynevezett első ütemben 1,5 kilométert, a harmadikban pedig 800 métert korszerűsítettek. A második etapban tervezték a körforgalom és a kerékpáros átvezetés közötti, 2,1 kilométeres szakasz felújítását, most ez is megvalósulhat.
  • Az állami iparterület megközelítése érdekében kerékpárforgalmi létesítményeket alakítanak ki. Eddig a Szarvasi út és a Mokry utca között 700 méteren épült kerékpárút, valamint a Mokry utcában 1,1 kilométeren kerékpáros nyomot létesítettek. Emellett a Berényi úton 2,1 kilométeren újították fel a meglévő bicikliutat. Most a Mokry utca és az állami iparterület, illetve az állami iparterület és a mezőmegyeri aluljáró között építenének kerékpárutat, a tervek készen állnak.
  • A volt hűtőház előtt tervezték a parkolók felújítását. Aztán kezdeményezték a helyszín módosítását, hogy inkább a Kétegyházi út és a Tessedik utca sarkán lévő területen – a lángososnál, az italkereskedéssel szemben – építsenek parkolót. Erre a beruházásra lett volna elég pénz, ám eddig a kormány nem bólintott rá a helyszín módosítására, erre is várnak választ. Emellett a Baross és az Áchim L. András utca sarkán, a Kner nyomdánál szintén parkolót létesítenének.

Ebben is számít Békéscsaba a kormány támogatására

Szarvas Péter polgármester sajtótájékoztatón elmondta, hogy további, eredetileg a Modern Városok Program keretében tervezett beruházásnál számít a kormány segítségére. Megemlítette a repülőtér fejlesztését; azt, hogy a Munkácsy Negyed esetében is van olyan beruházás, amire szükség lenne; illetve azt, hogy a geotermikus projekt befejezése érdekében is számítanak további forrásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában