Folklórfesztivál

2024.07.26. 13:58

Folklórfesztivál közönsége tapsolt a tótkomlósiaknak Szlovákiában

Folklórfesztiválon és néptánctalálkozón jártak a tótkomlósiak Szlovákiában, Gyetván. Ahogy ott fogalmaztak: ez a rendezvény a folklór és a hagyományos népi kultúra nemzetközi ünnepe, és a legsikeresebb rendezvények közé tartozik.

Csete Ilona

A kezdetek óta, évente július második hétvégéjén a népi kultúrát ápoló régiók egyik legaktívabb, legsajátosabb hagyományőrző központjává válik, olyankor Gyetvára ellátogatnak a tótkomlósiak is. Idén is ott voltak. Ők mesélték, micsoda hangulat és forgatag töltötte meg a várost a mintegy 1500 fellépőnek (ének-zenei és táncos előadásoknak, valamint a népi szokásrendet felelevenítő műsorszámoknak) köszönhetően.

Folklórfesztivál
Folklórfesztivál színpadán a tótkomlósi néptáncosok. Fotó: Krajcsovics Hajnalka

Majd negyvenen (néptáncosok és a főzőcsapat) utaztak Komlósról a fesztiválra. A dél-alföldi régiót képviselte még Békéscsaba, Nagybánhegyes, Elek, Csabaszabadi. A külföldön élő szlovákok udvarában léptek fel a népi együttesek és csoportjaik, miközben mindenki a tájegységére jellemző szlovák ételeket főzte a rendezvényen.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában