Játék határok nélkül

dr. Nagy Szilvia

Egyre több az interaktív gyermekprogram szerte az országban. A fővárosban például ezer négyzetméteres játéktéren a felnőttek világába csöppenhetnek be a kicsik, a méreteikre szabott városokban állhatnak autószerelőnek, postásnak, bolti eladónak. Egy másik helyszínen a tudomány határait feszegethetik; kísérletezhetnek a csillagászat, kémia, fizika birodalmába lépve. Van olyan nagyváros, ahol robotika foglalkozás, szimulátorozás, 3D nyomtatás, lézervágás várja az érdeklődőket, másutt orvosbiológiai, hidrobiológiai, botanikai ismeretekre lehet szert tenni játékos formában.

 Varázstérnek hívják a helyet, ahol a tűz erejét, az űr nagyságát is érzékelhetjük, sőt, olyan technikai érdekességet fedezhetünk fel, mint a légfoci, a légörvényágyú. Megannyi élmény és szórakozás, észrevétlen tanulási lehetőség vár ránk. Érdemes az erős és mesterséges ingerek helyett olyan kikapcsolódást választani a gyermeknek, ami a fantáziáját, kreativitását növeli, s lehetőséget teremt a játékra, az önfeledtségre, az elmélyülésre. 

Nem is kell messzire menni, pont ilyen a Békéscsabai Napsugár Bábszínház Munkácsy MáskéPp kiállítása is, mely bábos szemmel közelít a festőművészhez. A saját készítésű elemekkel illúziót, rejtvényt, játékot varázsoltak az alkotók; minden megfogható, mozgatható. Aki nem hiszi, hogy "meghúzhatjuk" Munkácsy bajuszát, megforgathatjuk a szemét, segíthetünk neki festeni, sőt, megrajzolhatjuk a portréját homokból, az járjon csak utána...