Békéscsaba

2024.07.22. 11:54

Összegyűjtötték a hátrahagyott kerékpárokat a csabai vasútállomásról – videóval

Összegyűjtötték Békéscsabán, a vasútállomáson és buszpályaudvar környékén lévő kerékpártárolókból a hátrahagyott, nem használt bicikliket hétfőn a közterület-felügyelők vezetésével az önkormányzat szakemberei. A kerékpárok mindegyikéről jegyzőkönyvet vettek fel, a bicikliket a Lencsési út végén lévő raktárba vitték.

Licska Balázs

A polgármesteri hivatal nagyszabású takarítást rendelt el hétfőre és keddre Békéscsabán, a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén lévő kerékpártárolóknál – írták korábban az önkormányzat honlapján. Ezért kérték azt mindenkitől, főleg azoktól, akik hátrahagyták a bringáikat, hogy a tárolókból vigyék el a bicikliket. Az akcióról szóló figyelemfelhívást több helyen is kifüggesztették a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén, és jelezték, hogy amennyiben a kérésnek a gazdáik nem tesznek eleget, akkor a kerékpárokat elviszik.

kerékpár, buszállomás vasútállomás
Minden, a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén hátrahagyott, a mostani akció keretében elszállított kerékpárról jegyzőkönyvet vettek fel. Fotó: Licska Balázs

Harmincnál több kerékpárt hagytak hátra

A közterület-felügyelők korábban felmérték, hogy a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén lévő tárolókban hány olyan kerékpár található, amelyeket a tulajdonosaik, használóik hátrahagytak. Összesen több mint harminc ilyen biciklit találtak. Arra, hogy a bringákat hetek, sőt hónapok óta nem mozdították el, az utalt többek között, hogy a kerékpárok kerekei le voltak eresztve, hogy elkezdtek az elemeik is rozsdásodni, tönkremenni. Most, a hétfői és keddi takarítás előtt ezeket a bicikliket szedték össze, majd szállították el. 

Minden elszállított kerékpárról jegyzőkönyvet készítettek

Az összegyűjtött kerékpárok közül

  • az első egy fehérre festett, férfi bicikli;
  • a második egy fénykorában fekete-bordó színű női bringa;
  • a harmadik pedig egy piros kemping volt.

A közterület-felügyelők minden egyes összeszedett kerékpárról fényképet készítettek, valamint jegyzőkönyvet állítottak ki. A dokumentumban felírták többek között a bicikli típusát, színét, alvázszámát, majd a főbb ismérveit, többek között azt, hogy rendelkezik-e például első vagy hátsó kerékkel, üléssel, csomagtartóval, kosárral, első és hátsó világítással, sárvédővel, sebességváltóval. 

Több helyen is kifüggesztették a figyelemfelhívást, amelyben kérték a tulajdonosokat, használókat, hogy a nem használt bicikliket vigyék el a tárolókból. Fotó: Licska Balázs

Segítenek az önkormányzatnál, ha kiderül, hogy kié a bicikli

A jegyzőkönyvek azért lényegesek, mert azokból kap majd a rendőrség is. És ha esetleg azzal jelentkeznek néhányan, hogy eltűntek a bringáik a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén lévő tárolókból, akkor a rendőrök utána tudnak nézni, hogy nem a mostani akció keretében vitték-e el a közterület-felügyelők. Ha kiderül, hogy igen, akkor a városnál segítenek a kerékpárok tulajdonosainak, használóinak. Ugyanis az összegyűjtött biciklik az önkormányzat Lencsési út végén lévő raktárába kerülnek, természetesen onnan el-, hazavihetik a gazdáik. 

Ha nem jelentkeznek a gazdáik, elárverezhetik a bringákat

Az önkormányzat korábban is tartott hasonló akciót a vasútállomás és a buszpályaudvar környékén. Akkor is felmérték, hogy hány olyan kerékpár van a tárolókban, amelyeket hátrahagytak – több mint százat számoltak össze, ennyi foglalta feleslegesen a helyet –, és a figyelemfelhívás után 73-at szedtek össze. Az akciót követően 16 esetben jelentkeztek az önkormányzatnál a biciklik gazdái. A maradék 57 kerékpár esetében nem derült ki, hogy kié, ezeket később – a jogszabályokat teljes mértékben betartva – elárverezték.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában