Makettkészítő

2024.07.31. 13:15

Gyufaszálak tízezreiből épül a kondorosi kastély

Pécs, Kiscsákó, Alsópáhok, Kondoros - vajon mi köze egymáshoz ezeknek az egymástól 'oly távoli településeknek? Egy makettkészítő személyében megtaláltuk a kérdésre a választ. A pécsi nyugdíjas, aki már elkészítette a kiscsákói vadászkastély makettjét sok évvel ezelőtt, kiállítja munkáit Alsópáhokon. Ő pedig ismét Békés vármegyébe készül.

Csete Ilona

A makettkészítő épít, készít egy újabb gyufakastélyt. Kondorosi látogatását a békéscsabai makettverseny idejére időzíti. Szűcs Pálnak köszönhetően megszépülve hamarosan régi fényében látható lesz a kondorosi Geist-kastély. Sokan bizonyára felkapják e jó hírre a fejüket. Az előkészületek már javában zajlanak. A külső falak elkészültek, a külső díszítésekkel is hamarosan végez a mester, de ahogy fogalmazott: egyelőre csiszol, reszel, sok, aprólékos munka van még. Ő a gyufaszálak mestere, a pécsi nyugdíjas, a kastélytulajdonos, akinek egy tucatnál is több pompás épület van a birtokában.

MAKETTKÉSZÍTŐ
A kondorosi Batthyány-Geist-vadászkastély 2020. szeptembere (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Több tízezer gyufaszál megmunkálása a feladata

A kiscsákói után most a kondorosiak kastélyára esett a választása Szűcs Pálnak. A makettező érdeklődésünkre elmondta, a kiscsákói vadászkastélyra az interneten talált rá, érdekesnek tartotta, a helyszínre utazva lefotózta, majd 15 ezer 585 darab gyufaszálat felhasználva megépítette a makettet. Azt már e sorok írója teszi hozzá: Szűcs Pál makettjével olyan sokszor került a figyelem középpontjába, így ráirányította az érdeklődést a romos kastélyra és ennek hatására (is) történtek állagmegóvó intézkedések. De hogy jutott el Kondorosra?

A makettkészítő eddig 3 ezer 399 gyufaszálat használt fel. Fotó: BMH

Kondoroson minden apró részletet lefotóz

Elsősorban a romos kastélyok megmentésén fáradozik  a makettező. Azokat felderíti, fényképek alapján készíti el eredeti régi, szép, valósághű állapotukban. A kondorosit is fotók segítségével készíti, szeptemberben viszont a pincétől a padlásig mindent bejár, megnéz személyesen. Különösen izgatják a kémények.

Sok, apró, tűpontos részlet kidolgozása időigényes munkát kíván a makett készítőjétől. Fotó: BMH

– Munkához láttam 2024 januárjában. 7 hónap telt el, eddig 3 ezer 399 szál gyufával dolgoztam. A helyszínen alkalmam lesz a legapróbb részleteket is lefényképezni és kíváncsian várom, milyen a kastély belülről – mesélte a makettező, aki idén már nyert 3 díjat a celldömölki makettversenyen. Békéscsabára 3. alkalommal érkezik. Majd azt követően is lesz még 2024-ben három másik versenye, amire nevez a kastélyaival. Elárulta, Békéscsabára elhozza az eddig készített legnagyobb, bajor kastélyát, amit 39 ezer 950 gyufaszálból épített.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában