Kánikula

2024.07.16. 14:53

Ennyire volt meleg, hőmérővel jártuk be Békéscsabát – videóval

Az időjárás-előrejelzések keddre ígérték a legnagyobb kánikulát, azt, hogy akár 41 fok is lehet. Kedden a kora délutáni órákban Békéscsaba belvárosában több helyszínen is megnéztük – két, egy hagyományos és egy digitális hőmérővel –, hogy mennyire van meleg.

Licska Balázs

A Szent István téren, a városháza előtt szó szerint hét ágra sütött a nap, itt már a melegben a déli órákra 39 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. Érdemes volt tehát árnyékba húzódni és vízpartot keresni, az Árpád sori szoborsétányon valamivel kevesebbet mutatott a hőmérő, persze azért így is kánikula volt.

meleg,hőmérő,hőmérséklet,kánikula,Békéscsaba
Kedd délutánra 41 fokot is ígértek az előrejelzések, a déli órákban a Szent István téren 39 fokot mutatott a hőmérő
Fotó: Bencsik Ádám

Békéscsaba több helyszínén helyeztek ki párakapukat, így a Jókai színház, a városháza és a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt. Ezek valóban felfrissülést jelentenek, a párakapuk közvetlen környékén 37 fok volt, a hideg vízcseppek pedig még libabőrt is okoztak.

Ahol folyamatosan érte a nap az aszfaltot, ott annak felülete egészen 64 fokig forrósodott – itt szinte tükörtojást is lehetett készíteni –, míg árnyékos részen a burkolat 44 fokig melegedett. Jó, hogy Békéscsaba zöld város, hogy rengeteg a zöldfelület, hiszen a fűnél a hőmérő 30 fokot sem mutatott.

A nagy melegben az autók is felforrósodnak

Arra mindenhol felhívták a figyelmet a kiadott harmadfokú hőségriasztás apropóján, hogy néhány percre sem szabad parkoló autóban hagyni gyermekeket, házi kedvenceket. A Csabagyöngye Kulturális Központ melletti parkolóban egy fehér autó felülete 55 fokig, míg egy sötétszürke, tehát nem is fekete kocsi felülete 75 fokig forrósodott. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában