Szlovákok

2024.07.23. 14:56

A nagybánhegyesi rezedások a szlovákok napján vették át az elismerést

Büszkék lehetnek a nagybánhegyesiek arra a lelkes és ügyes civil közösségre, amelyben az asszonyok a hímző népi kultúra által hírét viszik a településüknek. Az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ), a magyarországi szlovákok országgyűlési szószólója és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete szervezte meg Bakonycsernyén a magyarországi szlovákok napját. Több díjat átadtak, a nagybánhegyesi Rezeda Díszítőművészeti Szakkör rangos elismerésben részesült.

Csete Ilona

Bakonycsernyén jártak a nagybánhegyesiek, a magyarországi szlovákok napján. Az Országos Szlovák Önkormányzat közgyűlésének döntése alapján a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület Rezeda Díszítőművészeti Szakköre megkapta a „Za našu národnost - Nemetiségünkért” díjat.

szlovákok, elismerés, rezedások, Nagybánhegyes
Nemzetiségünkért díjat kapott a szlovákok napján a Rezeda Díszítőművészeti Szakkör. Fotó: Facebook

A Rezeda Díszítőművészeti Szakkör 2013-ban alakult. Céljuk Nagybánhegyes hagyományos tárgyi kultúrájának, egyik legjobban megőrzött szegmensének ápolása. A kör tagjait elsősorban a családi örökség motiválta, hiszen díszített textildarabok szinte minden bánhegyesi háztartásban fennmaradtak. Emellett az egész dél-alföldi szlovák enklávéból származó mintákra és technikákra támaszkodtak, új technikákat pedig a Kárpát-medencei interetnikus kapcsolatok kínáltak. Koncepciójuk, hogy a hagyományos, sajátos hímzőművészetet kortárs használati tárgyakra és ruházati kiegészítőkre is alkalmazzák, amely célkitűzés összhangban van az Élő Népművészet elnevezésű országos mozgalommal. A Rezeda hímzőkör asszonyainak tevékenysége erősíti a szlovák közösség összetartozását, erősíti nemzetiségi identitásukat, rámutatva hagyományos tárgyi kultúrájuk értékeire – hangzott a méltatáskor a díjátadón. A díjat a szakkör vezetője, Anda Árpádné vette át.

– Nagyon megtisztelő a közösségünk számára ez az elismerés. Egyben kötelez bennünket arra, hogy az elkövetkezendő időkben is az élő népművészet jegyében gyűjtsük elődeink népi kézműves értékeit és átadjuk az utókornak - nyilatkozta Pepó Jánosné, a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elnöke.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában