Dr. Németh Nikolett

2024.07.01. 06:35

Emlékezetes pillanatokat gyűjt, többnyire a szülőszobán

Már kislányként orvosost játszott a babáival, majd sok évvel később – immár orvostanhallgatóként – egy Orosházán töltött nyári gyakorlat után eldöntötte, szülész-nőgyógyász lesz. Az orosházi kórház közösségi oldalán bemutatták a gyógyító intézmény rezidens orvosát, dr. Németh Nikolettet.

Csete Ilona

Már lement a délelőtti vizit az Orosházi Dr. László Elek Kórház Szülészet Nőgyógyászati Osztályán. A folyosóra egy kismama halk éneke szűrődik ki, aminek a varázsára abbamarad a hangos babasírás. Ekkor érkezik meg dr. Németh Nikolett, aki széles mosolyával invitál a kezelőbe és rögtön türelmet is kér, mert az egyik anyukához még be kell mennie. 

orvos, Dr. Németh Nikolett, szülész, nőgyógyász, Orosháza
A doktornő egy nyári gyakorlatát töltötte Orosházán, jó benyomásokat szerzett s visszatért
Forrás: Orosházi kórház

A számítógép előtt mappahalom, rengeteg betegdokumentáció.

– Az orvosi munka talán legnehezebb, de fontos része a dokumentáció vezetése. Ez a halom még rám vár délelőtt – sóhajtott közben, majd arról mesélt, miért lett orvos.

– A családomban nincs orvos, így a pálya iránti elhivatottságot biztos nem innen kaptam. Az orvossá válás talán előre meg volt írva, már kislányként foglalkoztatott a dolog, a babáimmal sokszor játszottam doktorost. Az erről szóló gondolataim kicsit klisések, de én mindig is így éreztem: szeretnék az embereken segíteni. De az biztos, mindig is azt akartam, legyen értelmes célja az életemnek. Az orvosi pályát pedig határozottan ilyen célnak tartom.

A fiatal doktornő 2023. szeptembere óta dolgozik az Orosházi Dr. László Elek Kórházban. Külhoni magyarként választhatta volna valamelyik Arad közeli kórházat is, mégsem így tett. Saját döntése volt, hogy a rezidensi képzést Magyarországon teljesíti.

– Még egyetemista koromban Orosházán töltöttem egy nyári gyakorlatot és nagyon jó benyomásokat szereztem erről a kórházról. Barátságosak voltak az orvosok és a nővérek, mindenki segített. Így amikor a diploma után dönteni kellett a hogyan továbbról, kézenfekvő volt, hogy ide jövök. Az is fontos, hogy Orosháza közel van az otthonomhoz, autóval gyorsan haza lehet érni – tette hozzá.

Az egyetemi évek alatt az orvostanhallgatók minden szakterületen töltenek kötelező gyakorlatot, ez segít nekik a későbbi választásban. 

– Már a nyári gyakorlatok alatt kiderült, hogy a szülészet-nőgyógyászat közel áll hozzám. A miértekre sokféle válaszom van, de talán a legegyszerűbb, hogy ez egy vidám szakma az orvoslásban. Rengeteg a pozitív élmény, hiszen mi segítjük világra a kisbabákat, ami minden esetben nagyon jó érzés, pozitív élmény – mesélte mosolyogva.

orvos, Dr. Németh Nikolett, szülész, nőgyógyász, Orosháza
Dr. Németh Nikolett
Forrás: Orosházi kórház

A szülészet és a nőgyógyászat összefügg, de el is különül egymástól. A doktornő azt mondta, még nem tisztázódott le benne teljesen, melyik áll hozzá közelebb.

– Először úgy éreztem, a szülészet az én igazi terepem, talán több időt is töltöttem a szülőszobán és a gyermekágyas részlegen. De ahogy Svarsnig főorvos bedobott a mély vízbe, mind több nőgyógyászati műtétre bevitt, asszisztálhattam is, egyre inkább átlátom, mennyi kihívás és tapasztalat vár még rám. Ez tetszik nekem, hisz minden eset más. Nincs két egyforma nap, folyamatos a tanulás. A gyakorlati évekhez képest azonban az igazi változás az, hogy már a munkahelyem ez a kórház, így a felelősség is jóval nagyobb a vállamon, de megküzdök ezzel is.

A motivációjáról elárulta: keres minden nap emlékezetes pillanatokat. A többségét a szülőszobán éli meg.

– Amikor először vezethettem szülést, azt soha nem felejtem el. Azóta már sokszor átéltem ezt a semmihez nem fogható dolgot. Amikor felsír egy újszülött, mosolyog az anyuka és az apuka. Ezek azok a pillanatok, amiért megérte a rengeteg tanulás, a vizsga, a sok lemondás. Ilyenkor érzem, jól választottam és Orosházán jó helyen vagyok, hogy tovább fejlődjek – mondta dr. Németh Nikolett.

Névjegy

Dr. Németh Nikolett Aradon született 1994-ben. Az általános iskolát Kisiratoson végezte, majd Aradon a Csiky Gergely Főgimnáziumban érettségizett. 2023. júliusában végzett a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem általános orvosi szakán. 2023. szeptember 15-én kezdett az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Szülészet Nőgyógyászati Osztályán rezidensként.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában