Magas UV-sugárzás

2024.07.13. 15:10

Nem meglepetés: vasárnap is pirosban Békés

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. hat vármegyére, köztük Békésre vasárnap éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: vasárnap az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható.

Beol.hu

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésében arról tájékoztattak: vasárnap éjfélig Békés  vármegye területére is kiadták a hőség miatt a piros fokozatú figyelmeztetést. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. 

hőség, riasztás, kánikula, meleg, riasztás
Fejvedővel és naptejjel védekezzünk. Fotó: Illusztráció (Shutterstock)


Vasárnap nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is – közölte a meteorológiai szolgálat.

Azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. 

Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában