Zsadányi Református Egyházközség

2024.07.14. 06:54

Sportcsarnokkal is bővítik az általános iskolát

Az ütemtervnek megfelelően halad a Zsadányi Református Általános Iskola fejlesztése, bővítése – ismertette a helyszínen Demeter Ottó esperes, zsadányi református lelkész, aki Dudás Árpád polgármesterrel vette szemügyre a jelenleg is zajló munkálatokat. Hozzátette: a helyi református egyházközség összességében 700 millió forint kormányzati támogatást kapott a sportcsarnokot is magában foglaló beruházásra.

Licska Balázs

A sportcsarnok építését is magában foglaló beruházás 2022 tavaszán rajtolt, és arra eredetileg 650 millió forintos kormányzati támogatást kapott a Zsadányi Református Egyházközség, majd további 50 millió forintos segítség érkezett – mondta Demeter Ottó esperes. A fejlesztés megfelelő ütemben zajlik, jövő év május 31-ig ér véget.

sportcsarnok, Zsadány, református
Dudás Árpád polgármester és Demeter Ottó esperes, zsadányi református lelkész beszélt a megújult műfüves pályáról is a Zsadányi Református Általános Iskola – többek között sportcsarnokkal való – fejlesztése kapcsán. Fotó: Licska Balázs

Ezer négyzetméteres sportcsarnokot építenek

Egy valamivel több mint 1000 négyzetméteres sportcsarnokot építenek, amelyben helyet kap egy szabványos kézilabdapálya méretű, azaz 40x20 méteres küzdőtér. Különleges, ízületet kímélő, többrétegű sportpadlót helyeznek le, mellé, köré pedig laminált parketta kerül. Öltözőket, mosdókat ugyancsak kialakítanak a létesítményen belül, amelynek készültségi foka elérte a 90 százalékot, többek között a berendezése van hátra. 

Kiemelte, hogy egyszerre két osztálynak is tudnak benne testnevelésórát tartani, mivel egy elválasztó függönyt szintén beszerelnek. Az épület kiválóan szigetelt, aminek kedvező hatása megjelenik majd az üzemeltetési költségekben.

Elkészült az ebédlő, tágas tereket ugyancsak kialakítanak

Demeter Ottó esperes elmondta, hogy a nagyszabású fejlesztés keretében immár elkészült az ebédlő, amivel összekötötték az önkormányzati konyha és az általános iskola épületét. Az eddig földszintes intézményre pedig emeletet építenek, így plusz szaktantermeket, irodákat, fejlesztő és egyéb helyiséget alakítanak ki. Tágasabb tereket, egy aulát is létrehoznak. Az emeletráépítéssel kapcsolatos munkák nagyjából 70 százalékával végzett eddig a kivitelező.

Dudás Árpád polgármester hangsúlyozta, hogy hatalmas előrelépést jelent nemcsak az általános iskola, hanem egész Zsadány számára a beruházás. Hiszen egy sportcsarnokot alakítanak ki, az intézményben pedig 21. századi körülmények várnak majd a diákokra.

Felújították a műfüves pályát az intézmény udvarán

Demeter Ottó esperes mutatta Dudás Árpád polgármester számára, hogy az általános iskola saját költségvetéséből, mintegy 13-14 millió forintból teljes mértékben korszerűsítették az udvaron lévő műfüves pályát. Bizonyos munkálatok, mint a háló telepítése vagy a tereprendezés egyelőre várat magára, de tanévkezdésre mindennel elkészülnek. A településvezető emlékeztetett, tíz éve belügyminisztériumi pályázatból építették a műfüves pályát, köré pedig pár éve fákat ültettek.

Még vonzóbbá válik Zsadány és a helyi református általános iskola

A zsadányi református lelkész arról is beszélt, hogy a Zsadányi Református Általános Iskolában nagyjából 200-an tanulnak, a környékbeli falvak általános iskolái közül ez a legnagyobb. Úgy véli, hogy a beruházás végeztével még inkább vonzza majd a környékbeli településekről is a gyermekeket az intézmény. Kiemelte: a szakos ellátottság is megfelelő, sok pedagógus helybeli vagy környékbeli fiatal, azaz Zsadány kitermelte magának az elmúlt években az értelmiséget.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában