Szlovák néprajzi tábor

2024.07.17. 18:59

Tapasztottak, meszeltek, szőni is tanultak a komlósi gyerekek

A Komlósi Szlovákok Szervezete a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda szülői szervezetének a segítő közreműködésével megszervezte alsós kisdiákoknak a szlovák néprajzi tábort. Változatos programokat kínáltak a résztvevőknek. A táborban megtanultak a fiatalok tapasztani, meszelni, szőni többek között.

Csete Ilona

A szlovák néprajzi táborban húsz  komlósi gyermek ismerkedett a település történetével, barangoltak a Száraz-ér mentén és a természeti értékekről kaptak tájékoztatást. A szlovák közösségi házban szólt a nóta és sokat táncoltak. Innen indulva kirándulást is szerveztek.

szlovák
A szövéssel is megismerkedtek a néprajzi táborban. Fotó: Beküldött

Nagybánhegyesre mentek, hogy a túra után összehasonlíthassák az ottani és a helyi, a komlósi evangélikus templomokat. Sokat kézműveskedtek, minden mesterséget hozzáértő szakemberek közreműködésével sajátították el. Festettek vászon táskákat szlovák motívumokkal; agyagoztak; a szövéssel is ismerkedtek; gyöngyöt is fűztek. A sarazásnak, majd a vályogtégla készítésének a rejtelmeibe is beletanultak. Utóbbinak az elsajátítása érdekében kerékpárral kimentek a tanyamúzeumba. Ott az ólak körül volt tennivalójuk. Például betapasztották a tyúkólat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában