Csillagászat

2024.08.10. 11:40

Egy hét a csillagok alatt: az égbolt szerelmeseinek kedveztek a megyei könyvtárban

Pénteken este a Békés Megyei Könyvtár negyedik alkalommal csatlakozott az „Egy hét a csillagok alatt” országos rendezvénysorozathoz. A résztvevők távcsővel is megfigyelhették a hullócsillagokat.

Dinya Magdolna

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy ebben az időszakban az ország különböző pontjain, több mint 90 helyszínen szerveznek csillagászati bemutatókat, melyek csillaglessel egybekötöttek. A könyvtár ezúttal az ismeretszerzés új formáját kínálta, a résztvevők nem könyvekből vagy dokumentumokból tanulmányozhatták az égbolt csodáit, hanem egy interaktív előadás és élményszerű bemutató révén. 

csillagok
A részvevők az előadást követően távcsővel is megfigyelhették a hullócsillagokat Fotó: Beol.hu

Dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem kutató csillagásza is megemlítette, hogy a napokban vette kezdetét az „Egy hét a csillagok alatt” című programsorozat, ami egy országos csillagászati kampány keretében zajlik. Ekkor a résztvevők csillagászati előadásokat hallgathatnak meg az est folyamán, kvízeket tölthetnek ki, és távcső segítségével is megfigyelhetik a Perseidák hullócsillag záporát. 

Elhangzott, hogy az úgynevezett hullócsillagok valójában nem csillagok, hanem kozmikus porszemcsék, amelyeket üstökösök hagynak hátra pályájuk során. A Perseidák forrása a Swift-Tuttle üstökös, amely az 1990-es évek elején járt a Föld közelében, és azóta a bolygó rendszeresen belefut ebbe a por- és jégszemcse felhőbe. Ilyenkor milliárdjai ezeknek a porszemcséknek elégnek a Föld magaslégkörében, amit mi fényvillanásként észlelünk, és ez alatt a pillanat alatt szoktunk kívánságokat megfogalmazni. Az egyenlítőtől északra és délre bárhol megfigyelhetjük ezeket a Perseidákat, amihez csak egy sötét égboltra van szükség, ezért érdemes olyan helyre menni, ahol nincsenek fények.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában