Csapadékhiány

2024.08.28. 10:25

Pótolják a vizet a Holt-Sebes-Körös-főcsatornán

Ökológiai vízpótlás zajlik a Holt-Sebes-Körös-főcsatornán – tájékoztatott Facebook-oldalán a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG).

Papp Gábor

A Körösök vízgyűjtő területén az elmúlt hónapokban jelentős csapadékhiány alakult ki, amely kedvezőtlen hidrometeorológiai állapot kiterjed a Holt-Sebes-Körös-főcsatorna vízgyűjtő területére is, ennek hatására a főcsatornában gyakorlatilag megszűnt a vízutánpótlás – emelte ki a KÖVIZIG.

csapadékhiány, főcsatorna, vízpótlás
A vízpótlás már érezteti jótékony hatását. Fotó: KÖVIZIG

A kialakuló negatív körülmények együttes hatása miatt, a főcsatorna vízminőségében jelentős romlás következett be. A szükségessé vált vízpótlást, provizórikus szivattyú telepítésével valósították meg a Sebes-Körös folyóból, a Nagytóti szivattyútelepen keresztül.

Az igazgatóság a fenti beavatkozást augusztus 24-én 6 órától, III. fokú vízminőségi kárelhárítás keretében, napi 24 órában végzi, nagyságrendileg napi 40 ezer köbméter vízmennyiséget juttatnak a főcsatornába. A vízpótlás jótékony hatása augusztus 26-án, hétfőn már Okány térségében is tapasztalható volt.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában