Továbbtanulás

2024.09.10. 17:42

Pályaorientációs falinaptár került az újkígyósi általános iskolába – videóval

Az újkígyósi Széchenyi István Általános Iskola végzős tanulói is kaptak abból az osztálytermek falára elhelyezhető, nagy méretű JóPálya-naptárból, melyet a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara készített a nyolcadikos diákoknak. A pályaorientációs naptár vármegyeszerte szeptember első napjaiban kerül az iskolákba.

Vincze Attila

A továbbtanulás előtt álló diákoknak kiemelkedően fontos év az utolsó, hiszen már szeptembertől el kell gondolkodniuk azon, hogy hol tanulnak tovább. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott falinaptár tartalmazza a továbbtanulás miatt a legfontosabb dátumokat, határidőket, illetve azt is, mikor lehet lazítani és mikor kell belehúzni a jobb jegyekért. Továbbá szerepel benne, meddig kell jelentkezni a középiskolákba, mikor lehet várni az eredményeket, illetve megtalálhatóak a Békés vármegyei szakképző intézmények elérhetőségei is.

falinaptár
Mészárosné Szabó Anna, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője a pályaválasztást segítő falinaptárral. Fotó: Vincze Attila

Tavaly váltottak a zsebnaptárról a felakasztható falinaptárra

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, a mottójuk az, hogy minden gyerek a neki megfelelő középfokú oktatási intézménybe kerüljön be. Mészárosné Szabó Anna hangsúlyozta, évek óta a pályaorientációs tevékenységük része, hogy készítenek valamilyen kiadványt. Mint fogalmazott, korábban éveken keresztül egy kis zsebnaptárt kaptak a diákok, immár második éve pedig olyan nagyméretű falinaptárak kerülnek az iskolákba, melyeket az osztálytermek falára ki tudnak akasztani, ezzel napról napra felhívva a tanulók figyelmét arra, hogy tartsák folyamatosan napirenden a továbbtanulás kérdését.

A falinaptár sokat segíthet a pályaválasztás előtt álló diákoknak

Az újkígyósi Széchenyi István Általános Iskola igazgatója kérdésünkre kiemelte, a falinaptár nyilvánvalóan sokat segít azoknak a gyerekeknek, akik közvetlenül pályaválasztás előtt állnak. Kunstár Annamária megjegyezte, hogy ha a diákok eldöntik, milyen területen szeretnének továbbtanulni, abban támogatni szokták őket. Lebeszélni ugyanakkor senkit sem szoktak a döntéséről, de jó tanácsokat azért szoktak adni a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt.

Kovács Dóra, nyolcadikos tanuló hírportálunknak kifejtette, örül a naptárnak, ugyanakkor nemcsak ez, hanem a pályaorientációs napok is sokat jelentettek számára annak érdekében, hogy jó pályát válasszon. Iván László végzős diák pedig arról beszélt, hogy akiknek nincsen ötletük, pontosan hol szeretnének továbbtanulni, azok számára a falinaptár kifejezetten nagy segítséget jelenthet.

Az újkígyósi nyolcadik osztályos diákok és tanáraik is örültek a kamara kiadványának. Fotó: Vincze Attila

A kamara mindent megtesz azért, hogy a gyerekek megalapozott döntést hozhassanak

A kamara több fronton is igyekszik naprakész, hiteles információkkal ellátni a pályaválasztás előtt álló diákokat, azért, hogy a szüleik, illetve tanáraik segítségével megfelelő időben, jó döntést tudjanak hozni. Ezt segíti a tovabbtanulasbekes.hu oldal, illetve a Facebookon megtalálható JóPálya – és a Tiéd? oldalak, ahol szerepelnek az iskolák nyílt napjai, össze van gyűjtve, melyik szakképző intézmény, milyen szakokat kínál, melyik képzés melyik iskolában tanulható, illetve olyan, akár kinyomtatható kártyák is készülnek, amelyek a leggyakrabban választott szakmákat mutatják be. A kamara pályaorientációval foglalkozó munkatársai ezenkívül a nyolcadikos diákoknak térítésmentes egyéni tanácsadást, osztályfőnöki órákat és pályaorientációs foglalkozásokat, szüleiknek pedig szülői értekezleteket tartanak. Ezekre a [email protected] e-mail címen lehet bejelentkezni.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában