Békés vármegye

2024.09.05. 16:06

REKI-pályázat sikerének örülhet hat település

Hat település vezetőjét köszöntötte csütörtökön Erdős Norbert a közelmúltban napvilágot látott REKI-pályázat sikereinek apropóján. Az alkalomnak Medgyesegyháza adott otthont.

dr. Nagy Szilvia

Varga Balázs, Kraller József, Pál-Árgyelán Elvira, Erdős Norbert, Annus István, Pelle István és Vajda Norbert

Fotó: Bencsik Ádám

Erdős Norbert országgyűlési képviselő köszöntője után elmondta,  az Önkormányzati Államtitkárság átkerült a Területfejlesztési Minisztériumhoz, a miniszter pedig immár támogatási döntés keretében gratulál az érintetteknek. Augusztus 6-án írta alá a REKI-ről szóló okleveleket.

Pusztaottlaka  2,3 millió forintot nyert el; Pál-Árgyelán Elvira polgármester ennek kapcsán kiemelte, a településnek nagy segítség az összeg a közüzemi számlák rendezéséhez.

Nagykamarás Erdős Norbert közbenjárásának köszönhetően 2,1 millió forintot kapott a Területfejlesztési Minisztériumtól. Pelle István polgármester hangsúlyozta, a pénz náluk is közüzemi számlákra, gázszámlák kifizetésére megy, emellett szükséges a polgármesteri szék zökkenőmentes átadásához is.

– A több mint 10,1 millió forintot, amit Gádoros nyert el, a településvezetés teljes egészében a község közvilágítására, valamint a közintézmények villany- és gázszámláinak kiegyenlítésére fordítja – emelte ki Varga Balázs alpolgármester. Hozzátette, Gádoros Nagyközség TOP PLUSZ pályázatból 200 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, melyből 3 db belterületi utat, összesen 2,5 km hosszúságban sikerült újra aszfaltozni, valamint kiépítésre került egy 15 férőhelyes parkoló is. A munkálatok pár napon belül be is fejeződnek.

Elhangzott: Medgyesegyházán már a költségvetés elfogadásakor érezhető volt, hogy lesz helyzet, amikor a rendkívüli települési támogatáshoz kell folyamodni. Kraller József kiemelte, szerencsések, hiszen évente háromszor is pályázhatnak a REKI-re a jogszabályi előírásoknak megfelelően.

– A mostani 8,3 millió forintot a közüzemi számlák kifizetésére, valamint az étkezési szolgáltatók tartozásainak rendezésére fordítjuk – sorolta a polgármester. Hozzátette, jelenleg három belterületi utcán zajlik útfelújítás Medgyesegyházán, és hamarosan a bánkúti Petőfi utca is megújul. A Civil Házat 120 millió forintból korszerűsítik, emellett jónéhány TOP Pluszos beruházás műszaki tartalmát is elfogadták már.

– Öröm, hogy Erdős Norbert országgyűlési képviselőhöz bármikor fordulhatunk, nyitja előttünk a kaput, gyümölcsöző együttműködést alakítottunk ki – fűzte hozzá.

Annus István polgármester hangsúlyozta, Békéssámson iparűzési adója alapvetően mezőgazdasági vállalkozásokból folyik be, de ismét aszály nehezíti a helyzetüket, ezért is jelent sokat jelent a 2 millió forint, amit közüzemi számlákra, közvilágításra költenek. 

– A napokban adjuk át a 35 millió forintból felújított óvodát, közbeszerzés alatt áll egy 120 millió forintos útberuházás, illetve a művelődési ház, a Szabadság háza is. Két héten belül elkezdődik a Tölgyfa utca felújítása, sőt, 6 millió forintot nyertünk fitneszparkra, rengeteg a munka – részletezte.

Végegyháza polgármestere, Vajda Norbert emlékeztetett a Covid-járványra és az energiaválság időszakára, amely megnehezítette a településvezetők munkáját.

– Mindig segítség a rendkívüli támogatás, Végegyháza az országgyűlési képviselőnk közbenjárására 3,3 millió forintot költhet közüzemi számlák rendezésére. A településünkön sportpálya, szabadidőpark  létesítése, valamint belterületi utak építése van napirenden – fűzte hozzá.

A miniszter által adományozott oklevelek átadása után Erdős Norbert megköszönte a távozó pusztaottlakai, medgyesegyházi és nagykamarási polgármesterek munkáját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában