A célokat is megfogalmazták

3 órája

Megalakult a békéscsabai szlovák önkormányzat

Megtartotta csütörtökön a városházán alakuló ülését a békéscsabai szlovák önkormányzat, amelybe a június 9-ei választás eredményeként bekerült Kiszely András, Krajcsovics Hajnalka, Lopusnyi Natália, Knyihár Mihály és Tóth Mihály. Az alakuló ülésen elnöknek választották Kiszely Andrást, aki beszélt a békéscsabai szlovák önkormányzat terveiről is.

Licska Balázs

Az alakuló ülésen a békéscsabai szlovák önkormányzat megválasztott, jelen lévő képviselői esküt tettek. Ennek keretében többek között megfogadták azt, hogy nemzetiségi közösségükhöz hűek lesznek, hogy a szlovák nemzetiség érdekeit képviselik, hogy a szlovák anyanyelv, hagyományok és kultúra fejlesztésén fáradoznak. Az ülésen elnöknek választották meg Kiszely Andrást, elnökhelyettesnek Tóth Mihályt, tehát a békéscsabai szlovák önkormányzat vezetése nem változik a következő öt évben az elmúlt öt esztendőhöz képest.

A békéscsabai szlovák önkormányzat tagjai: Kiszely András elnök, Lopusnyi Natália, Krajcsovics Hajnalka és Tóth Mihály elnökhelyettes; a képről hiányzik Knyihár Mihály
A békéscsabai szlovák önkormányzat tagjai: Kiszely András elnök, Lopusnyi Natália, Krajcsovics Hajnalka és Tóth Mihály elnökhelyettes; a képről hiányzik Knyihár Mihály. Fotó: Licska Balázs

A nyitás jegyében telik a következő öt év

A békéscsabai szlovák önkormányzat következő öt éve a nyitás jegyében telik majd – mondta Kiszely András. Az elnök rámutatott: van igény arra, hogy legyenek ott, mutassák meg magukat a peremkerületekben, így Mezőmegyeren, Fényesen, a várost övező tanyavilágban, ahol komoly hagyományokkal bír a szlovákság.

Meglévő programokhoz csatlakozna a békéscsabai szlovák önkormányzat

Ennek érdekében felvette a kapcsolatot a civil szervezetekkel, részönkormányzatokkal, önkormányzati képviselőkkel, és meglévő programokhoz csatlakoznának, azokba szlovák színt vinnének. Emellett szeretnék a magyar nyelvű táblák alatt szlovákul is kiírni a peremkerületek neveit. Továbbá lokális helytörténeti kiadványok, füzetek megjelentetését tervezik, ezek előkészítés alatt vannak. Hangsúlyozta: a csabaiság mellett a szlovák identitást szeretnék erősíteni.

Felújítanák a szlovák tájház múzeumi részét

Kiszely András beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban komoly bővülésen, fejlődésen ment át a szlovák tájház, sikerült újjávarázsolni az Áchim L. Andrásról, a legendás parasztpolitikusról elnevezett termet, valamint az udvart. Így egy olyan komplexum jött létre, amely képes komoly, egész Békéscsabát megmozgató eseményeknek is otthont adni. A következő öt évben a múzeumi részhez, konkrétan a tájházhoz szeretnének hozzányúlni, mivel felújításra szorul.

Példaértékű az együttműködés a városi önkormányzattal

Az elnök hozzátette, hogy a békéscsabai szlovák önkormányzat és a város önkormányzata között példaértékű az együttműködés. Békéscsaba, bár nem kötelezettsége, pénzügyileg is segíti a békéscsabai szlovák önkormányzatot, ami nélkül nem tudnánk fenntartani, színvonalasan működtetni a szlovák tájházat. Emellett a városháza szakemberei az adminisztrációban hatalmas támogatást nyújtanak, ezzel jelentős terhet vesznek le a vállukról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában