Porhanyós, ízletes, lédús a húsa

2 órája

Csabai Kolbászfesztivál: a mangalica sem maradt ki a buliból - galériával

Nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők gyúrták mangalicából a kolbászt a 27. Csabai Kolbászfesztivál vasárnapi versenyén a CsabaPark Mokry-sátrában. A Nagybánhegyesi Nagycsaládosok Egyesületétől a Csabai Szépkorúak elnevezésű formációig 20 csapat gyúrta kolbászt.

Nyemcsok László

Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, a mangalica méltánytalanul szorult egy időben háttérbe, és ennek az értékes húsú, szalonnájú, az egészségtudatos táplálkozásban fontos szerepet játszó fajtának a bemutatását, népszerűsítését is felvállalta a Csabai Kolbászfesztivál.

csabai kolbászfesztivál, mangalica, kolbászgyúrás, verseny
Mangalicából gyúrták a kolbászt a CsabaParkban
Fotó: Bencsik Ádám

–  Mi innovációként a múlthoz viszonyulást, idomulást is elővesszük, ennek pedig része a mangalica – hangsúlyozta Hégely Sándor. – Ez az őshonos fajta a második világháború után szinte teljesen eltűnt, pedig előtte 600 ezer példány volt az országban. Közös feladatunk, hogy újra az őt megillető helyre kerüljön. Ezért a mangalica húsának a felhasználásával rendeztük meg a vasárnapi töltőversenyt, és örülünk azoknak az árusoknak is, akik mangalicatermékekkel jelentek meg a fesztiválon.

A Csabai Kolbászfesztivál őrzi ezt a nemzeti kincset is

Az igazgató kitért arra, a mangalica adottságai miatt a magyar vidéken képes a legmagasabb minőséget produkálni. Egyszerűek a tartási és tenyésztési körülményei, kiváló a zsírtermelő-képessége.

– A mangalicából készült termékeknek magas az élvezeti értékük, a világ elismert gasztronómiai szakemberei is nagyra tartják ezt a fajtát – emelte ki Hégely Sándor. – A mangalicának porhanyós, ízletes, lédús a húsa, lenyűgöző a szalonnája. Kedvező zsírsav-, antioxidáns- és mikroelem-tartalma miatt a mangalicatermékek az egészséges táplálkozás fontos részét alkotják. Ez egy nemzeti kincsünk, amit meg kell őriznünk a jövőnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában