Békéscsaba

2 órája

Dokumentumfilmet néztek a Rajk perről a Fekete Pál gyűjteménynél

A POFOSZ Békés Vármegyei Szervezet Magyar Október Hagyományőrző Tagozata tartott kedden Cinema Inferno című film vetítést és kiértékelést a békéscsabai Fekete Pál Gyűjteménynél.

Dinya Magdolna

A történelmi oknyomozó dokumentumfilm azt az időszakot állítja középpontjába, amit udvariasan a kommunista hatalomátvétel korának, pontosabban kifejezve Rákosi Mátyás totális diktatúrája kezdetének nevez a történetírás. Kovács Nóra történelemtanár, a Rákóczi Szövetség mentortanára és városi elnöke, valamint az esemény mentora elmondta, hogy  ez a filmvetítés különösen jelentős, mert az érintett téma szorosan kapcsolódik október 6. és 23. eseményeihez. Az 1949-ben koncepciós perben elítélt Rajk László kommunista politikus újratemetése 1956. október 6-án történt, és ez az esemény lendületet adott az október 23-i forradalom kibontakozásának. Rajk újratemetése egy olyan találkozópont volt, ahol az elégedetlenség már nyíltan kifejezésre jutott. Ezért tartották alkalomhoz illőnek, hogy a két történelmi dátumot egy filmvetítéssel kapcsolják össze, amely után a résztvevők közösen elemezték a látottakat, és megfogalmazták saját véleményüket. 

Dokumentumfilmet néztek a Rajk perről Békéscsabán
Fotó: Beol.hu

A hagyományőrző tagozatban mindig igyekeznek valamilyen történelmi témát feldolgozni

Vánsza Pál, a POFOSZ (Magyar Politikai Foglyok Szövetsége) Békés vármegyei elnöke elmondta, hogy már megvolt régebbről neki ez a DVD-film és úgy gondolta, hogy tökéletes alkalom lenne most levetíteni. A hagyományőrző tagozatukban mindig igyekeznek valamilyen történelmi témát feldolgozni. Céljuk továbbá, hogy szélesebb körben ismertessék meg a történelmet és Fekete Pál gyűjteményét, akár rendhagyó történelemórákon keresztül a fiatalabb generációk számára.

Dr. Nagy Gyöngyi történész és magyar történelem szakos tanár kifejtette, hogy ebben az évben merült fel a gondolat, hogy a POFOSZ Békés vármegyei szervezetén belül létrehozzák a Magyar Október Hagyományőrző Tagozatot. Ennek indoka, hogy a POFOSZ jelenlegi tagjai már idősebbek, és fontos, hogy az '56-os forradalom szellemisége tovább éljen. Vánsza Pál felkérésére dr. Nagy Gyöngyi elvállalta a tagozat vezetését, és csatlakoztak békéscsabai tanárok, gyulai levéltárosok és történészek is, hiszen a tevékenységük az egész Békés vármegyére kiterjed. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában