Békéscsaba

3 órája

35 művész tárta fel legújabb alkotását a XXIV. Csabai Szalon kiállításon

Megnyílt a XXIV. Csabai Szalon, 35 Békéscsabához kötődő művész mutathatta be legújabb alkotását kedden este a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Csabai Szalon december 10-ig látogatható.

Dinya Magdolna

A Csabai Szalon kiállítást Farkas Wellmann Éva, József Attila-díjas költő nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy az alkotások között felfedezhetők közeli és távoli tájak, megállított pillanatok, benyomások, amelyek elvont és szimbolikus összefüggéseket tárnak fel. Láthatunk az alkotásokban egy-egy véletlenszerűen megragadott pillanatot, látomásokat, nonfiguratív ábrázolásokat, és olyan kreatív ötleteket, amelyeket a művészek továbbgondoltak és új formába öntöttek. 

Csabai Szalon, kiállítás, alkotások
Farkas Wellmann Éva nyitotta meg a Csabai Szalont. Fotó: Bencsik Ádám

Csabai Szalon: a városhoz kötődő képzőművészek bemutatják legújabb alkotásaikat

Ez az esemény különösen fontos, mert mind a közönség, mind a művésztársak kíváncsian várják az új műveket. Ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy a művészek megmutassák, hol tartanak pályafutásukban, inspirálódjanak egymás munkáiból, és változatos technikákkal készült alkotásokon keresztül kapcsolatokat építsenek.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója hangsúlyozta, hogy ez az esemény a csabai képzőművészet ünnepe. 2001-ben fogalmazódott meg az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan kiállításra, ahol a város művészeinek alkotásai együtt jelennek meg. Akkoriban még 10-12 művész állított ki, mára azonban jelentősen megnőtt a résztvevők száma, és az évek során már több mint 1200 alkotást mutattak be. Szente Béla kiemelte, hogy ez az egyik legfontosabb, legszebb, emblematikus rendezvényük, amelyhez mindig nagy büszkeséggel és örömmel adnak helyet.

Szeberényi Mihály, aki már 58 éve folytat aktív alkotói tevékenységet, elmesélte, legutóbbi műve vegyes technikával készült. A rusztikus hatás eléréséhez homokot és növényi rostokat is beépített a munkájába. A rusztikus részeket paszták és ragasztóanyagok segítségével dolgozza ki, ezután következnek a színek. A művész minden évben részt vesz a Csabai Szalon kiállításon amióta megrendezik, és bemutatja ott legújabb műveit. Hangsúlyozta, hogy aki festőnek születik, már fiatalon kezébe veszi a rajzeszközöket és ecseteket.

alkotás, csabai szalon, kiállítás
A megnyitó résztvevői. Fotó: Bencsik Ádám

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!