A hivatali munkaidő végén

2024.10.14. 09:44

Rendszeresek a dugók a csabai kishíd előtt, a múzeumig áll a sor – videóval

Hétköznapokon, a hivatali munkaidő végén rendszeresen dugó alakul ki a József Attila és Deák utcát összekötő csabai kishíd előtt, ahol megváltozott a forgalmi rend, és ahol egy STOP-táblát is kihelyeztek a kerékpárosok és gyalogosok védelme érdekében. Annak, aki nem szeretne a Derkovits soron dugó miatt várakozni, azt javasolták, keressen másik útvonalat.

Licska Balázs

Két hete adták át a József Attila és a Deák utca közötti, újjáépített csabai kishidat, a Réthy Pál hidat. Megváltozott a forgalmi rend is, mivel a Derkovits sor és a József Attila utca kereszteződésében, a zebra és a kerékpárút elé kihelyeztek egy STOP-táblát. Vagyis azoknak, akik a Derkovits soron érkeznek – legyen autósok, motorosok vagy kerékpárosok –, meg kell állniuk, és elsőbbséget kell adniuk a keresztben közlekedő gyalogosok, kerékpárosok számára. Az elmúlt időszakban megfigyelhető, hogy hétköznapokon, a hivatali munkaidő végén dugó alakul ki a csabai kishíd előtt.

dugó, Derkovits sor, kishíd, Békéscsaba, forgalom
Rendszeresen dugó alakul ki a hivatali munkaidő végén a Derkovits soron, a csabai kishíd előtt. Fotó: Licska Balázs

A hivatali munkaidő végén rendszeresek a dugók

Ugyanis a Réthy Pál hídon jelentős a gyalogos és a kerékpáros forgalom, ami miatt nemcsak megállniuk, hanem akár pár másodpercet várakozniuk is kell a Derkovits soron érkezőknek. Ráadásul ebben az időszakban indulnak haza a Derkovits soron keresztül a városházi és kormányhivatali parkolókból is az ott dolgozók. A Derkovits sor ezen szakaszán olykor akkora dugó alakul ki, hogy a sor elér a múzeumig, a Gyulai úti kereszteződésig, így megesik, hogy a Gyulai útról nem is tudnak bekanyarodni.

Mérgelődnek az autósok

Az autósok mérgelődnek, hogy a STOP-tábla 16 óra körül dugót okoz, és hogy 2-3 percbe is kerül áthaladni a Derkovits sor ezen szakaszán – mondta a minap sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem csak a Derkovits soron fordul elő dugó. Több olyan kereszteződés is van Békéscsabán, ahol reggel vagy délután tumultus alakul ki, és meg kell várni akár a második zöld jelzést is, mire a lámpás kereszteződésen az autós át tud haladni.

A város nem kíván változtatni a mostani forgalmi renden

A csabai kishíd megépítése azt a célt is szolgálta, hogy összekössék a József Attila utcai és Árpád sori kerékpárutakat, és hogy így az adott szakaszon a kerékpárosok úgy közlekedhessenek, hogy elsőbbségük van – folytatta. Elmondta, hogy a város nem kíván a jelenlegi forgalmi renden változtatni, a STOP-tábla indokolt, vigyázni kell a gyalogosokra, a kerékpárosokra. Azt ajánlotta, hogy az autósok ebben az időszakban keressenek alternatív útvonalat, például a Gyulai útról a Bartók Béla út a Derkovits sorral párhuzamos Urszinyi Dezső utcán keresztül is elérhető.

A rendőrség szerint is indokolt a STOP-tábla

A rendőrségen elmondták, hogy a forgalomszervezés, a jelzések kihelyezése nem a rendőrség hatáskörébe tartozik. Előzetesen két szempont szerint véleményezik a terveket: 

  • szabályos-e,
  • indokolt-e 

a változtatás. 

Ebben az esetben a STOP-tábla kihelyezésének jogszabályi akadálya nem volt, a megváltozott forgalmi rendhez igazítottan pedig indokolt.

– A csabai kishíd átalakításával a kerékpárosok számára lehetővé tették a folyamatos haladást, ami a Derkovits soron közlekedőktől nagyobb figyelmet kíván. Ha megállnak, biztonságosabban körül tudnak nézni, jobban fel lehet mérni az érkező kerékpáros távolságát, sebességét, mintha nem állnának meg – emelték ki. 

A városi közlekedés sajátossága az időnkénti, helyenkénti dugó

A rendőrség szerint az, hogy helyenként és időnként torlódik a forgalom, a városi közlekedés sajátossága, nemcsak Békéscsabán, nemcsak a Derkovits soron, hanem más utcákban és más városokban is megtörténik ez. A szabályok betartása mellett egymásra való odafigyeléssel és türelemmel lehet kezelni ezeket a helyzeteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában