Kihelyezett kormányülés

2 órája

Geszti kormányinfó: ipari parki fejlesztések érkezhetnek Békésbe – videóval

Geszten, a Tisza-kastélyban, a magyar történelem egyik kivételes emlékhelyén tartottak kihelyezett kormányülést a napokban. A csütörtöki, geszti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő Dél-Magyarország, közte Békés vármegye gazdaságának fejlesztéséről is beszélt. A Beol.hu, a Békés Megyei Hírlap kérdéseire is válaszoltak.

Licska Balázs

Geszten, a Tisza-kastélyban tartottak kihelyezett kormányülést a napokban Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével. A döntésekről, illetve az aktuális ügyekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a csütörtöki geszti kormányinfón számolt be

geszti kormányinfó, Békés vármegye, fejlesztések
Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Békés vármegye jövőjéről is beszélt a geszti kormányinfón. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A geszti kormányinfón kiemelték: Geszt a magyar történelem kivételes emlékhelye

Vitályos Eszter azt mondta, rendhagyó helyszínen tartották a kihelyezett kormányülést, a magyar történelem egyik kivételes emlékhelyén. Kiemelte: Geszten és térségében komoly munkát kezdett el a kormány, az elmúlt nyolc évben több mint 20 milliárd forintból valósultak meg itt fejlesztések. Az országnak egykor két miniszterelnököt adó Geszten vadonatúj óvodát, általános iskolát, tornatermet építettek, megújították a református templomot, bel- és külterületi utakat újítottak fel, illetve az annak idején a Tisza család otthonául szolgáló épületegyüttest kulturális és turisztikai céllal renoválták. A település turisztikai vonzerejének növelésén keresztül segítik a vállalkozások erősödését, a munkahelyteremtést.

A gazdaság fejlesztése érdekében elindított munkát pedig folytatnák Dél-Magyarországon, kiemelt helyszín lesz Békés vármegye is ebben a tekintetben.

Ipari fejlesztéseket hozhat a gyulai Airbus-gyár

Gulyás Gergely a Beol.hu kérdésére azt mondta, több ipari parki fejlesztés is napirendre került. A magyar gazdaság 2010 után elérte, hogy a korábbi nyugati ipari beruházási többletet keletre vitték, viszont ugyanilyen mértékben nem sikerült északról délre vinni. Az a tapasztalat, hogy ahol vannak ipari parkok jó infrastruktúrával, ott az ipar is megjelenik. Délen ezt szeretnék elérni. Megemlítette a gyulai Airbus-gyárat, hogy az komoly lépés volt, hogy arra építve a közelségében jöhetnek ipari fejlesztések, az ipar megerősödése pedig sokkal jobban fizető munkahelyeket eredményezhet.

Szeretnék, ha Románia csatlakozna a schengeni övezethez

A Beol.hu felvetésére beszélt arról, hogy Magyarország szeretné, ha Románia a schengeni övezet teljes körű tagja lenne. Jelenleg Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, így napirendeket is meghatározhat, és ha lesz rá reális esély, akkor szavazásra teszi fel a kérdést. A schengeni övezet bővítéséhez azonban egyhangúságra van szükség, fontos, hogy Ausztria és Hollandia ne vétózza meg. 

Békéscsaba számíthat a beruházások befejezésére

A Modern Városok Program keretében több beruházást is megvalósított Békéscsaba az elmúlt években, vannak azonban olyan projektek, amelyeket forráshiány miatt nem fejeztek be. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Beol.hu kérdésére elmondta, hogy amikor beruházási stopot rendeltek el, akkor sem töröltek projekteket, ezt egyértelművé tették. Azt szeretnék, hogy ne legyenek félbemaradt vagy csak papíron megtervezett fejlesztések, mindent befejeznének, erre számíthat Békéscsaba is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában