Elismerés

3 órája

Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetéseket adtak át a Garabonciás zárónapján – galériával

A hagyományokhoz híven díjátadót is tartottak a 32. Csabai Garabonciás Napok zárórendezvényén csütörtökön, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetéseket idén Nagy Istvánné, pedagógus, művelődésszervező és a Békéscsabai Extrémsport Egyesület képviselői vehették át.

Vincze Attila

A békéscsabai önkormányzat 2007-ben döntött a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetés alapításáról. Az ifjúság és az ifjúságért dolgozó, fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára nagy jelentőséggel bír ez a kitüntetés, országos szinten is kevés olyan település van, ahol ilyen magas rangon ismerik el az ifjúságért végzett munkát. Hagyományosan, 2011 óta az ország legnagyobb középiskolás rendezvényén, a Csabai Garabonciás Napok zárónapján adják át az elismeréséket.

Békéscsaba Ifjúságáért Kitüntetés, Garabonciás Napok
A Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetéseket Szarvas Péter polgármester adta át Nagy Istvánnénak, valamint a Békéscsabai Extrémsport Egyesület képviselőinek, Andó Bence elnöknek és Nádasi Dániel alelnöknek a Csabagyöngye Kulturális Központban rendezett csütörtöki díjátadón
Fotó: Bencsik Ádám

Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést vehetett át Nagy Istvánné pedagógus, művelődésszervező

Nagy Istvánné 1975-től általános iskolai tanárként dolgozott. A Madách utcai iskolában (ma Erzsébethelyi Általános Iskola) a tanításon kívül a sporttevekénységek és az ifjúsági közélet tevékeny terjesztőjeként is számon tartották. A Madách Kupák során szervezőként évekig segítette a sporttevékenységet, s 1991-től nyugdíjazásáig, 2007-ig a diákönkormányzat patronáló tanáraként dolgozott. Nevéhez fűződik a Diákokért Egyesület létrehozása, mely egyedülálló módon az iskolai diákönkormányzat egyesületi formában történő működését valósította meg. 1985-től napjainkig táboroztat diákokat mind üdülőtáborban, mind tematikus szaktáborokban. A korábbi városi gyermeküdülőben, Balatonszárszón gyakran a teljes nyarat ott töltötte táborvezetőként. 

Elvei közé tartozik, hogy a „foglalkoztatott gyerek nem ér rá rosszalkodni", s ennek megfelelően fontosnak tartotta mindig a változatos, értelmes elfoglaltságokat a diákok számára. A Dél-Alföldi Közművelődési Egyesület tagjaként a város ifjúsági projektjeiben aktív szervező. 22. éve a Békéscsabai Ifjúsági Kulturális Kavalkád egyik főszervezője, több esetben levezetője. Az ő kezdeményezésére ünnepelték meg Békéscsabán a Gyermekjogi Világnapot 2008-2019 között. 

Önkéntesként rendszeresen vesz részt ifjúsági rendezvények szervezéseben, lebonyolításában, mint Kvíz-kaszinók, képzések, DÖK-tapasztalatcserék, játéktanítások, gyermeknapi rendezvények, szünidei programok, stb. Nyugdíjasként több évig dolgozott a Gerlai Faluházban, ahol a Faluház programjain túl az iskolai rendezvények megszervezésében is részt vállalt, s önkéntesként a diákönkormányzat munkáját is segítette. Évekig működött a nevéhez kötődő kezdeményezés az iskolai szünetekben a gyermekek számára megvalósuló játszóházak, játékdélutánok, illetve a Szünidei Hangoló, mely napközis tábor jellegű elfoglaltság. 

A közösségteremtés, közösségben, közösségért végzett tevékenység képviselője, aki maga is ezt teszi, s a fiataloknak is ezt tanítja. Következetessége, érdemrendje követhető a fiatalok számára. Embersége, személyes példamutatása, önzetlensége, aktivitása különleges emberré teszi, akit a fiatalok elfogadnak, és akitől szívesen tanulnak.

A díjat Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere adta át Nagy Istvánné számára, aki köszönő beszédében kiemelte: hatalmas élményt jelentett számára, hogy együtt dolgozhatott a békéscsabai diákokkal és az értük dolgozó felnőttekkel, a diákokat patronáló kollégákkal. Megjegyezte, hogy a kitüntetés hatalmas meglepetést okozott számára, egyúttal pedig nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy azok közé a kollégák közé tartozhat, akik már megkapták ezt a kitüntetést Békéscsabán.

Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetésben részesült a Békéscsabai Extrémsport Egyesület

2006-ban épült fel Békéscsabán a város első extrémsport-pályája a Sportcsarnok mellett, amely 2009-ben további elemekkel bővült, így még vonzóbbá vált nemcsak a város, hanem a környező települések fiataljai számára is. A Békéscsabai Extrémsport Egyesület története is innen indul. A szervezet tagjai itt találkoztak először, lesték a „nagyok” trükkjeit és itt épült ki közöttük az a baráti kötelék, ami később a civil szervezetté válás útjára terelte őket. A város extrémsport-pályáját a kezdetektől fogva extrémsporttal foglalkozó, hosszabb-rövidebb ideig működőszervezetek működtették, míg a 2010-es évek végén át nem vette ezt a szerepet a 2018-ban alakult Békéscsabai Extrémsport Egyesület. 

A szervezet gondos gazdája volt az ekkorra már igencsak viseltes pályának, a sérült pályaelemeket sokszor önerőből, saját kezűleg javították. A 2022-ben átadott új extrémsport-pálya kialakítása és bővítése is az Egyesület aktív bevonásával zajlott. Az ideális elemek kiválasztásától a lejtési szögek meghatározásáig az Egyesület teljeskörű szakmai segítséget biztosított az önkormányzatnak. Gondos gazdaként vizsgálták és ha kellett korrigáltatták a pályaelemek futófelületét, tartószerkezetét, aminek eredményeképpen – Andó Bence, az Egyesület jelenlegi elnöke szerint – Magyarország legjobb 5 szabadtéri extrémsport-pályájának egyike született meg. 

Annak ellenére, hogy tagjai középiskolások, vagy már dolgozó fiatal felnőttek, az egyesület jelentős szerepet vállal az utánpótlásnevelésben is. Habár elmondásuk szerint csak hobbi szinten űzik a városi sportokat és tervezett, szakmailag felépített edzéseket nem tartanak több, országosan is ismert bringás is kikerült már soraikból. Az évek során rengeteg közös munkával elérték, hogy bemutatókat/versenyeket tudnak szervezni iskolákban, városi rendezvényeken és a Csányi utcai pályán. 

Tucatnyi fiatalnak biztosítottak már utazási lehetőséget, így közösen ismerkedhettek meg új emberekkel, fedezhettek fel új pályákat és építhettek szakmai kapcsolatokat belföldön és külföldön (pl.: Lengyelországban) egyaránt. Békéscsaba fiatal extrémsportolóinak hosszú évek óta folyamatos mentorálása és a sportággal összefüggő beruházások aktív szakmai támogatása elismeréseként Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Egyesület Békéscsaba Ifjúságáért részére „Békéscsaba Ifjúságáért” kitüntetést adományozott.

A kitüntetést a Békéscsabai Extrémsport Egyesület elnöke, Andó Bence, valamint alelnöke, Nádasi Dániel vehette át Szarvas Pétertől. Andó Bence köszönetképp elmondta, nem gondolta volna, amikor elkezdett BMX-ezni, hogy valaha ennyi mindent meg fog tenni az extrém sportokért. Hozzátette, nagyon örül az elmúlt 5-10 évben elért sikereknek, illetve annak, hogy a BMX-ezés, illetve a gördeszkázás is olimpiai sportág lett. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában