Csabai találkozó

2 órája

Teljeset nem, de ahhoz közelítő életet élhetnek a látássérültek

Ágazatközi találkozót tartott csütörtökön a megyei könyvtárban a Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ a Látás Hónapja és a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából. A rendezvénnyel arra hívták fel a figyelmet, hogy több szervezet hatékony együttműködésével jobbá tehető a látássérültek életminősége.

dr. Nagy Szilvia

Dr. Kósa Ádám Fogyatékosságügyi államtitkár videóüzenetében hangsúlyozta, Magyarországon csaknem 90 ezer látássérült él, kiemelt feladat a támogatásuk, elemi rehabilitációjuk. A kormány minden évben 600 millió forintot fordít erre, meggyőződése, hogy minden fillér jó helyre megy.

látássérült, konferencia, segítőtárs
Látássérült sorstársak, segítő szervezetek, civilek alkották a hallgatóságot. Fotó: Nagy Szilvia

A látássérültek többféle szolgáltatást vehetnek igénybe

Nagygyörgy Éva a Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ és a Kreatív Formák Alapítvány szakmai vezetője is köszöntötte az egybegyűlteket, majd Veress Éva beszélt a 16 éven felüli látássérültek elemi (alapvető szükségleteit érintő) rehabilitációjáról. A Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet Elemi Rehabilitációs Módszertani Központjának szakmai vezetője hangsúlyozta, a gyengénlátók, aliglátók, vakok állapotuktól függően 300-400 órányi segítő szolgáltatást vehetnek igénybe.

–  Az elemi rehabilitációba tartozik a funkcionális látásvizsgálat, a tájékozódás, a közlekedés, a mindennapi önellátás (öltözködés, bevásárlás, kommunikáció, informatikai eszközhasználat), valamint  a tapintható írás, olvasás és a pszichológiai megsegítés. Elsőként felmérjük a kliens képességeit, aztán igényeihez, szükségleteihez mérten kap segítséget – sorolta Veress Éva, aki a támogatásokról, a szülősegítő csoportok, segítőkutyás képzéssel foglalkozó szervezetek, szociális- és foglalkoztatást támogató intézmények pályázati lehetőségeiről is beszélt.

A gyulai intézmény eredményesen működik együtt a többségi iskolákkal

A csaknem százesztendős, értelmi fogyatékos fiatalok nevelésével, ápolásával, gondozásával foglalkozó gyulai Pánczél Imre készségfejlesztő intézmény működését Poptyilikán Anikó mutatta be. A főigazgató beszámolt arról, mennyire jót tett a sérült gyerekeknek a többségi iskolákkal történő intenzív együttműködés. 

– Nyílt napunk, sport-, parasport-, egészségnapunk, gombfoci-, dartsbajnokságunk, valamint autizmus világnapunk egytől egyig kapcsolódási pontot jelent, megértést, elfogadást eredményez. A mi intézményünk gyermekei kicsit mások, de tehetségesek, megállják a helyüket – sorolta a főigazgató, aki két vak fiatal, Erika és Csaba életútjáról, beilleszkedéséről, fejlesztéséről, tehetséggondozásáról is mesélt a jelenlévőknek. 

A sorstársak megközelíthetik a teljes életet

Ádász István, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke kiemelte, a látássérültek ugyan nem élhetnek teljes életet, de ahhoz közelítőt igen. 

Szervezetünk fő feladata az érdekképviselet, az edukáció, tagjaink igénybe veszik a Kreatív Formák Alapítvány szolgáltatásait, de sok más civil- és kulturális szervezettel is kapcsolatban állunk. A fizikai és az infokommunikációs akadálymentesítés napjaink egyik sarkalatos pontja. Nemrég a Gál Ferenc Egyetemmel is kötöttünk együttműködést; szociális munkás hallgatók töltenek gyakorlatot nálunk..

Szerzett látássérültként a szeghalmi Csontosné Erdei Ildikó elmondta, amikor megtanulta a napi teendőket, már-már unatkozott. Aztán egy riportban hallott a Kreatív Formák Alapítványról, ami megváltoztatta az életét. Megtanult fehér bottal közlekedni, okostelefont, modern segítő alkalmazásokat használni, újra „élni”.

A konferencia zárásaként Nagygyörgy Éva adott tájékoztatást a dél-alföldi régió elemi rehabilitációs szolgáltatási rendszeréről.

Praktikus használati tárgyakat is bemutattak

A gyengénlátók, aliglátók, vakok számára ideális használati tárgyak, segítő eszközök közül rengetegfélét kiállítottak a rendezvényen. Nagygyörgy Éva elárulta, azok egy része segédeszközboltban, átlagos háztartási boltban is kapható, másik részük speciálisabb. 

Felsorakoztak 

  • a háztartási, konyhai felszerelések, 
  • a betűméret növelésére alkalmas duplanagyítós szemüvegek, kézi nagyítók. 

A vetítésre is alkalmas elektromos nagyítón túl bemutattak tájékozódást, közlekedést, biztonságérzetet növelő segítő eszközöket, belső térképeket is. A szervezők jóvoltából egy hordozható olvasótévét is kipróbálhattak a sorstársak.

 Nagygyörgy Éva mutatta be a láttássérülteknek ajánlott segítő tárgyakat, használati eszközöket. Fotó: Nagy Szilvia

Fehér bottal jártuk be Békéscsabát

Ádász Istvánnal és segítőjével a napokban bejártuk Békéscsaba belvárosát fehér bottal, tapasztalatainkról videót is hoztunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában