Évforduló

5 órája

Szekeres felvonulás idézte meg a németek betelepülését Gyulán – galériával, videóval

Látványos programokkal folytatódott a gyulai németek betelepülésének 300. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozat szombaton délután. A jubileum kapcsán ulmer schachtel hajókat bocsátottak az Élővíz-csatorna vízére, mustfokolót és szekeres felvonulást tartottak, illetve egy 300 szeletes tortával is emlékeztek a németek betelepülésére.

Papp Gábor

Szélné Rapport Erika, a szervező Gyulai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a németek betelepülésének 300. évfordulója alkalmából szervezett szombati rendezvények a mustfokoló elnevezésű programmal kezdődtek, amelynek keretében a németvárosi férfiak szőlőt daráltak, préseltek, mustot készítettek. Az érdeklődők, a gyerekek és felnőttek pedig elfogyasztották a nedűt.

németek betelepülése, Gyula, felvonulás, szekeres
A látványos szekeres felvonulás is a németek betelepülése történetét idézte fel. A szerző felvétele

Németek betelepülése: hajók a vízen, mint egykoron

Ezután a gyerekek úgynevezett ulmer schachtel hajókat hajtogattak papírból. Ilyen hajókkal érkeztek annak idején a németek Magyarországra. Az eredeti hajó tulajdonképpen egy fából készült dereglye volt, ami egyediségének számított, hogy csak a Duna folyásával egy irányban lehetett közlekedni vele, mivel a víz folyása vitte az alkalmatosságot. Miután megérkeztek, a hajót szétszedték, és szekereket építettek, vagy házaikhoz használták fel a gerendákat. 
Szombaton két verseny eredményét is kihirdették, volt egy 12 kérdéses tesz, amelyben Németvárossal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. Emellett egy ulmer schachtel hajóépítő versenyt is hirdettek, amelyre két pályamunka érkezett, és mindkettőt díjazták.

A szekeres felvonulás is a hagyományokat idézte 

Délután négy órakor az említett papírból hajtogatott hajókat az Élővíz-csatorna vízére bocsátották. 17 órakor pedig elkezdődött a szekeres felvonulás, ami a németvárosi Szent József templomtól indult. A menet előbb  a polgármesteri hivatalhoz érkezett, ahol dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a csapatot. Táncolt a Holunder tánccsoport és a Végvár Táncegyüttes. A felvonulás azt jelképezte, hogy a németek a Dunától szekerekkel jöttek Gyulára. A menet ezután a Vigadóhoz vonult, ahol 300 szeletes torta várta őket, amit Ficsor Zoltán cukrászmester készített. A finomságot ezután szétosztották a jelenlévők között. A napot este sváb bál zárta a Vigadóban.

Együtt, békében

Ahogy említettük, a polgármesteri hivatalnál dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, 300 éven keresztül magyarok, németek és románok együtt építhették a várost, közösen dolgoztak, dolgoznak a fejlődésért, az itt élő emberek boldogulásáért. A polgármester köszönetet mondott mindazért, amit a német nemzetiségi közösség tett a városért, aminek lenyomata látható az épített örökségben, a gazdasági eredményekben és a helyi kultúra gazdagságában egyaránt.
– Adjunk hálát a jó istennek, hogy együtt lehetünk békében 300 esztendőn át. Örökké maradjon így! – fogalmazott a polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában