Képviselő-testületi ülés

8 órája

Zavaros, elszíneződött vízre panaszkodtak a szeghalmiak

Zavaros, elszíneződött víz folyt a csapból, erre panaszkodtak a szeghalmiak, és a téma Szeghalom nemrég tartott képviselő-testületi ülésén is napirendre került. Az Alföldvíz Zrt. szakembere az ülésen azt mondta: bár érzékszervileg lehet, hogy nem volt megfelelő a szeghalmi víz, egészségügyi veszélyt nem jelentett. Elindult és jövőre folytatódik az ivóvízvezeték-rendszer korszerűsítése.

Licska Balázs

Minőségi kifogások érkeztek a szeghalmi vízzel kapcsolatban – fogalmazott a képviselő-testület közelmúltban tartott ülésén Macsári József polgármester. Egy panaszos az ülésen úgy fogalmazott, hogy fekete víz folyt a csapból. Szaga volt, az íze rossz volt, nem mertek benne fürdeni.

szeghalmi víz, ivóvíz, korszerűsítés
Egészségügyi veszélyt nem jelentett a szeghalmi víz. Öt utcában indult el a vezetékrendszer korszerűsítése, a rekonstrukció jövőre is folytatódik. Illusztráció: MW-archív

Több probléma miatt volt zavaros, elszíneződött a szeghalmi víz

Az ülésen az Alföldvíz Zrt. műszaki igazgatója, Fazekas Zoltán elmondta, hogy több probléma együttállása miatt volt zavaros, elszíneződött a víz Szeghalmon. A gondok enyhítése érdekében a helyben dolgozó szakemberek megtettek mindent, amit lehetett. 

Kifejtette: az elmúlt évtizedekben jellemzően nem tudtak a tulajdonosok elég pénzt fordítani a rendszer karbantartására, így az elöregedett. A forró napokon hatalmas volt a vízigény, megnőtt a hibaelhárítások száma is, a szokásoshoz képest háromszor annyi csőtörés volt augusztusban és szeptemberben. Sőt a regionális rendszerben is volt meghibásodás, amire 2015 óta nem volt példa. 

Egészségügyi veszélyt nem jelentett

Hozzátette: több mint ötven helyről érkezett jelzés, minden alkalommal kimentek a helyszínre, lemosatták a rendszert. Mintát vettek, és attól, hogy érzékszervileg nem volt megfelelő a szeghalmi víz – mint fogalmazott: elszíneződött és zavaros volt –, egészségügyi veszélyt nem jelentett.

Elindult a vezetékrendszer korszerűsítése

A szakember kiemelte: öt utcában indult el a vezetékrendszer korszerűsítése, a rekonstrukció jövőre is folytatódik. Abban bíznak, hogy a hasonló helyzeteket a jövőben gyorsan lehet majd kezelni. A regionális hálózaton szintén elvégezték a szükséges beavatkozásokat. Aláhúzta: az a pénz, amit a rendszerrel együtt átadott a város, megvan, és Szeghalom rendszerére költik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában