Évforduló

9 órája

A 75 éves békéscsabai szlovák iskolát ünnepelték – galériával, videóval

A Békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium fennállásának 75. évfordulója alkalmából rendeztek programsorozatot szombaton az intézményben. A békéscsabai szlovák iskola jubileumát ünnepi műsor, kiállítás, könyvbemutató és a végzősök találkozója is színesítette.

Papp Gábor

A békéscsabai szlovák iskola jubileumi programja az óvodások és a diákok kulturális műsorával kezdődött. Mint elhangzott, az intézményben a kicsiket és a nagyokat a szlovák nyelv és kultúra megismerése és ápolása köti össze. A szombati műsor ezt az értékteremtő és értékmegőrző munkát mutatta be.

békéscsabai szlovák iskola, műsor, előadás, ünnep
A békéscsabai szlovák iskola jubileumán színvonalas műsort láthattak a megjelentek. A szerző felvétele

A békéscsabai szlovák iskola életében a 75 év tekintélyes idő

Pecsenya Edit igazgató köszöntőjében elmondta, 75 év tekintélyes idő egy intézmény életében.

– Tekintsünk bár a múltba, vagy nézzük meg mai működésünket, intézményünkben az értékközpontúság és a tolerancia egyensúlya alapozza meg a nevelés és az oktatás folyamatosságát – hangsúlyozta. – Az intézmény belső, szeretetteljes világa, emberformáló légköre nemzedékről nemzedékre jelent életre szóló, meghatározó élményt. A közösséghez való tartozás, a szlovák nyelv és kultúra tisztelete, a várost újraalapító szlovák őseink életének megismerése erős kötődést jelent egymáshoz és az iskolához.

Alkalmazkodás és állandó küzdelem

Az igazgató felidézte az iskola történetének több fontos, meghatározó és nem könnyű pillanatát is. Kitért arra, hogy 1949 szeptember elsején nyitotta meg kapuit a szlovák gimnázium, amelynek alapítása hatalmas jelentőséggel bírt a magyarországi szlovákok szempontjából. 

– Ez a gimnázium volt az első abban az időszakban, a szlovákság egyetlen gimnáziuma Magyarországon. Soha azelőtt középfokon nem tanítottak szlovák nyelven – fogalmazott, majd hozzátette, az általános iskolába és különösen a gimnáziumba nemcsak a városból, hanem a környező tanyavilágból, valamint a megye szlovákok lakta településeiről érkezek tanulók.

Kiemelte, egy nemzetiségi intézmény fenntartása, működtetése az alkalmazkodásról és az állandó küzdelemről szól.

– Így volt ez régen is, és így van ez ma is – folytatta a gondolatot. – Küzdelem a szlovák nyelv és kultúra megtartásáért, alkalmazkodás a társadalomban végbement változásokhoz, az oktatás tartalmi és szerkezeti módosulásához, a globalizációhoz, a családok változó igényeihez.

Megújult az intézmény

Kifejtette, 2005 óta az intézmény fenntartója az Országos Szlovák Önkormányzat.  – A fenntartóváltás új távlatokat nyitott számunkra, és elkezdődhetett az intézmény rekonstrukciója. Két évtized alatt sikerült a teljes felújítás a villamoshálózattól a fűtési rendszeren keresztül az épületszigetelésig – részletezte. – A tantermek új, korszerű berendezést, bútorzatot kaptak, a digitális technológiák mindenütt jelen vannak.

Hangsúlyozta, a nemzetiségi oktatásban nem elég a kifogástalan nyelvtudás, ennél sokkal többre, elkötelezettsége és szívre is szükség van.

Az iskola a szlovákság egyik szigete

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke utalva az igazgatónő szavaira elmondta, az elmúlt 75 év mindig tele volt küzdelemmel a túlélésért, és nem csak az iskola, hanem az egész magyarországi szlovákság túléléséért.

– Alkalmazkodni kellett a háború utáni viszonyokhoz, a lakosságcsere után kialakult új helyzethez, az egypárti rendszer politikájához, a szocialista rendszer összeomlása utáni politikai, gazdasági, társadalmi változásokhoz, a folyamatos oktatási reformokhoz, a globalizálódó világhoz, a koronavírus-járványhoz, a szülők és a társadalom elvárásaihoz – tette hozzá, majd kiemelte: az iskola az évtizedek alatt a szlovákság egyik szigetévé vált. Mindez igazgatóinak, tanárainak és dolgozóinak hősiességéről és elhivatottságáról is tanúskodik, akik életük jelentős részét ennek az iskolának szentelték, fiatal nemzedékek tanításának, nevelésének, családias, barátságos légkörben, ami az iskolát mindig is jellemezte és jellemzi – fogalmazott. 

Értékteremtő munka folyik

Bálint József, Békéscsaba alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, az évforduló nemcsak az intézmény múltjára és elért eredményeire emlékeztet, hanem a jövőbe vetett bizalmat is erősíti.

Bálint József a város elismerő oklevelét adta át az intézménynek kifejezve ezzel a településvezetés nagyrabecsülését az iskola felé. A szerző felvétele

– Ahol a jövő nemzedékét nevelik, ott valóban értékteremtés folyik – tette hozzá. – Az iskola falain belül megszerzett tudás és közösségi élmények meghatározó szerepet játszanak a fiatalok életében, és ezáltal városunk, nemzetünk jövője szempontjából is kiemelten fontosak. Bálint József a város elismerő oklevelét adta át az intézménynek kifejezve ezzel a településvezetés nagyrabecsülését az iskola felé.

Az eseményen köszöntőt mondott a Határon Túli Szlovákok Hivatalának elnöke, Dagmar Repčeková, illetve a szomszédos országok szlovák szervezeteinek vezetői, pedagógusok is szóltak a jelenlévőkhöz, elismerve az iskolában zajló magas szintű szakmai munkát.Az ünnepség után fotókiállítás nyílt, majd Hornokné Uhrin Erzsébet, az intézmény volt igazgatója mutatta be  a jubileumi publikációjukat. Ezután a végzősök találkozója következett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában