Katolikus hívek

6 órája

A gyógyító és csodatévő rózsafüzérről szólt a csabai előadás – galériával

A katolikus hívek számára a mindennapi imádságban használt, olykor gyógyító és csodatévő rózsafüzérről szóló előadás zajlott szombaton a békéscsabai Páduai Szent Antal Társszékesegyházban. Az előadás mellett rózsafüzérekből összeállított gazdag kiállítás is megtekinthető volt a templomban, valamint a jaminai Zenebarát Felebarátok Mária-énekeket adtak elő.

Szegfű Katalin

Az ismert énekeket a templomi közösség tagjai együtt énekelték a több mint 20 éve alakult, Földi László által vezetett jaminai zenebarátokkal, egyben hallgatták Sebenné Oláh Márta szavait, aki a szentolvasóról szóló, információkban gazdag előadást összeállította és elmondta. Kitért ebben a rózsafüzér használatának több évszázada létező gyakorlatára, a pápák és szentéletű katolikusok szentolvasóhoz, az imádkozáshoz és Szűz Máriához kapcsolódó vallomásaira, és beszélt a csodákról, melyek Máriához és a rózsafüzérhez kapcsolhatók. 

rózsafüzér, katolikus, előadás
Az előadás mellett rózsafüzérekből összeállított gazdag kiállítás is megtekinthető volt a templomban Fotó: Szegfű Katalin

A szegények Bibiliájának is tartják a rózsafüzért

Elhangzott, hogy a rózsafüzér, amit a szegények Bibliájának is neveznek, egyrészt imádság, másrészt az imádság eszköze. A rózsafüzér a máriás ájtatosság egyik legnépszerűbb formája, maga a rózsafüzér pedig egy olyan lánc, amelynek szemeit öt, egyenként tíz szemből álló csoportra oszt egy különálló szem, és egy medál zárja le. A rózsafüzér minden részéhez érve az előírásoknak megfelelően kell imádságokat elmondaniuk a híveknek.

Sebenné Oláh Márta Fotó: Szegfű Katalin

Sebenné Oláh Márta előadásában a magyar vonatkozások közül megemlítette Mindszenty József bíborost, aki 1947-ben imahadjáratot kezdeményezett e szavakkal. Legyünk most az imádság nemzete. 

Ha újból megtanulunk imádkozni, lesz honnét erőt és bizalmat meríteni. Én is a milliók imahadjáratában, édesanyám mostantól még szorosabbra fogott rózsafüzérében bízom. Ne veszítsétek el bizalmatokat!

A Mária-jelenések is szoros összefüggést mutatnak

Az elmúlt évszázadokban több alkalommal feljegyzett Mária-jelenések is szoros összefüggést mutatnak a rózsafüzérrel. Az ezen jelenések nyomán kialakult nemzetközi zarándokhelyek, mint a franciaországi Lourdes, a portugáliai Fatima vagy a bosznia-hercegovinai Medjugorje, mind a Mária-tisztelet, a kiengesztelődés és az imádság központjai lettek, és az odasereglő hívek tömegeinek imádságában máig nagy szerepe van a szentolvasónak. 

Októberben, amely a rózsafüzér hónapja is, megyeszerte több Isten Házában hangzik el ez az énekelőadással kísért ismeretátadás, a jaminai Zenebarát Felebarátok és a békéscsabai Kolping család szervezésében. A következő alkalom jövő szombaton Eleken lesz.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában