Be vagyunk poloskázva

2 órája

Poloskainvázió a lakásokban, idegesítőek a büdös bogarak

Szeptember, október hónapokban kezd behúzódni a Békés vármegyei lakásokba a téli menedéket kereső büdös bogár. A poloskainvázió okozója a mintegy másfél centi hosszú, barna vagy zöld színű rovar. Bizarr külseje, zajos éjszakai életmódja és a bűzmirigyeiből „veszélyhelyzetben” kibocsátott, kellemetlen szagú váladéka miatt nem éppen a legkedvesebb vendégünk.

Nyemcsok László

Az egyetlen megnyugtató dolog, hogy a poloskainvázió az emberekre és az állatokra nem veszélyes, hiszen a büdös bogarak növényi nedvekkel táplálkoznak.

poloskainvázió, lakások, rovar
A poloskainvázió roppant kellemetlen. Illusztráció: MW-archív

Roppant kellemetlen szagot eresztenek ki magukból

Több olvasónk is jelezte, hogy rettenetesen idegesítő, amikor látja berepülni a poloskákat, vagy egyszerűen hang nélkül valamiképpen megjelennek a csukott ablaknál vagy ajtónál. Többen panaszkodnak, hogy nem használ ellenük semmi rovarirtó módszer. Összenyomni nem érdemes őket, mivel roppant kellemetlen szagot eresztenek ki magukból.

Hankó János békéscsabai kertész kiemelte, a kertekben már április-május környékén megjelennek a poloskák. Nálunk a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska egyedei elterjedtek. Felszaporodva számos helyen okoznak kárt. Előbbiek szívogatásukkal a paradicsom, a paprika, az uborka és a zöldbab termésein okoznak szembetűnő foltokat, amelyek miatt azok ízetlenné, végső soron fogyaszthatatlanná válnak.

A kezdetben fekete alapon fehér pontokkal díszített lárvák, valamint a fokozatosan kizöldülő színű, kifejlett egyedek nagy tömegben képesek ellepni a növényeket.

Az ázsiai márványospoloska szintén rendkívül sok növényfajon táplálkozik és szaporodik. Előszeretettel szívogatja az alma, a körte és az őszibarack gyümölcsét. Ennek következtében a gyümölcs deformálódik, elszíneződik, a gyümölcshús állaga és íze is megváltozik. Ezen kívül sok nem termesztett növényen, például számos gyomfajon is megél.

Poloskainvázió: hemzsegnek az összehajtott ruhák között is

A zöld márványpoloska és a barnás színű márványos poloska könnyen urbanizálódik, vonzónak találják a városi épített környezetet. Könnyen rejtőzködnek, ha egyszer bejutnak a lakásunkba, igényük is van rá. Folyamatosan keresik a meleg helyeket, különösen az őszi hónapokban, amikor az idő lehűl.

Kellemetlen meglepetés lehet az, amikor az összehajtott ruhák között, vagy egy félrerakott bútor nem látható oldalán hemzsegnek a poloskák. Megjelennek a házak falain, az üvegablakokon.

Általános védekezés lehet a szúnyogháló, de az sem nyújt teljes biztonságot. Az ablakok résein be tudnak jutni így is a lakásba, tehát ezekre fokozottan kell figyelni. Naplemente környékén aktívak ezek a rovarok, így ha szellőztetjük a lakást, érdemes nem ebben a napszakban megejteni ezt.

A száraz idő segített, hogy több idegesítő rovar jöjjön világra

Ami hatékony lehet, azok a feromoncsapdák használata: ezek vonzani kezdik a poloskákat, ezzel pedig csökkenteni tudjuk a poloskapopulációt. Kertek esetében bizonyos rovarokat és madarakat érdemes a ház köré csábítani, ők természetes ellenségei a büdös bogaraknak.

A klímaváltozás hatásaként a telek egyre enyhébbek, a hosszabb nyári meleg pedig kedvez a poloskák szaporodásának és túlélésének. A mostani, száraz időjárás komolyan segített abban, hogy több idegesítő rovar jöjjön világra. A már a lakásba bejutott poloskákat célszerű gumikesztyűt használva, kézzel összeszedni, majd a lakáson kívül elpusztítani. A háztartási rovarirtó szerek alkalmazása nem hatásos a behatolók ellen.

Kovács János, a békéscsabai Mezőker Gazdaáruház eladója elmondta, keresik a poloskairtó szereket vásárlók, most például kifogytak ezekből, de folyamatosan érkezik az áru. A sprét és a vízben oldódó port a lakásokban nem lehet használni, de a kertekben, teraszokon, erkélyeken hatásosak.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában