Őszi vadvirágok

2 órája

Újra életet lehelt az eső a dél-alföldi pusztákba

A szeptemberi esőzések hatására újra kizöldültek a Körös-Maros Nemzeti Park pusztái. Megjelentek az őszi vadvirágok is, szép számban nyílnak a vetővirágok, réti őszirózsák és az őszi kikericsek, látványos a puszta.

Vincze Attila

A nemzeti park honlapján olvasható beszámoló szerint pusztáink természetes életciklusához hozzátartozik, hogy az év legszárazabb időszakában, nyár közepén a vegetáció nyugalmi állapotba vonul, a növények föld feletti része elszárad, úgymond lesül a puszta. Általában a száraz időszakot az augusztus második felében érkező bővebb csapadék oldja fel, ekkor kezdenek újra sarjadni a növények, több virág is ekkor kezdi virágzását. Az idei nyár rendkívül hosszú száraz és meleg időjárást hozott. Így a pusztai növényzet is hónapokon át inaktivitásra kényszerült, nagyon hosszú ideig nem lehetett látni zöld növényi felületet a tájban.  Szeptember közepén érkezett a felüdítő csapadék, melynek hatására varázsütésszerűen felélénkültek a puszták.

puszta, eső, kizöldült, Körös-Maros Nemzeti Park
Kizöldült a puszta: a szeptemberi esőzések hatására megjelentek az őszi vadvirágok a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin, szép számban nyílnak a vetővirágok, réti őszirózsák és az őszi kikericsek. Fotó: Palcsek István Szilárd

Makói tájegységünkön a gyepek kizöldültek hirtelen és gyors növekedésbe kezdtek a fűfélék. Ekkorra a sziki sóvirágok mindenütt elnyíltak. A lila szín következő képviselőjeként az ilyenkor jellemző réti és sziki őszirózsák virágai díszlenek, melyek több helyszínen, a védett pusztáktól távolabb eső, gyepes érvonulatok mentén is előfordulnak. Virágzásuk kifejezetten látványos, tömeges.

Sárgán díszlenek a gyújtoványfüvek

Különleges, tátikához hasonló virágaikkal sárgán díszlenek a gyújtoványfüvek, melyekkel a legtöbb esetben csatornák, dűlőutak szegélyében, mezsgyékben találkozhatunk. A sárga színt képviselik a ritkaságnak számító, védett lösznövényeink, az apró vetővirágok is. A néphagyomány szerint az őszi gabona ideális vetésidejét jelzik megjelenésükkel, hiszen az első, kiadósabb őszi esők csalogatják felszínre élénksárga virágaikat, melyek csupaszon, szár és levelek nélkül díszlenek a talajon. Ezen ritka, védett növénynek több stabil állománya is él a Csanádi pusztákon. A tavalyi évben, az időjárási viszonyoknak köszönhetően alig lehetett velük találkozni, több helyen egyáltalán nem virágoztak, idén azonban elképesztő tömegben, gyönyörű látványt nyújtva jelentek meg termőhelyeiken, a löszhátakon.

Megjelentek az első vetővirágok

Kardoskút környékén szeptember 18-án vették észre az első vetővirágokat. A következő napokban az esőzések után melegre fordult az idő, ekkor robbanásszerűen megnőtt a virágzó egyedek száma. A Csorvási löszgyepen, a Tatársáncon és a Fehér-tó melletti barackosi területen is rengeteg apró, sárga virág díszlett. A vetővirág érdekessége, hogy levelei és termése tavasszal jelenik meg, virágai azonban csak nyár végén, ősz elején, az esőzések hatására bújnak elő. A növény magjainak terjesztésében a hangyák fontos szerepet töltenek be. A mázgaszerű bevonattal bevont magokat igyekeznek behordani a hangyabolyba, így a növény a segítségükkel új területeken is meg tud jelenni.

A kardoskúti Fehér-tó környékén a sziki őszirózsa, a közönséges gyujtoványfű és a réti peremizs is virágzik ebben az időszakban. A Csorvási löszgyepen néhány töviskés imola szintén kibontotta lila virágait.

A Cserebökényi puszta is kizöldült

A Cserebökényi pusztákon is kizöldült a határ, növekedésnek indultak a gyepek. A réti őszirózsa szépen virágzik a korábban ismert élőhelyeken, de a nyári aszály miatt a szokásosnál alacsonyabbra nőttek a tövek, alig 40 cm magasak.

Réti őszirózsa a Kis-Sárréten

A Kis-Sárréten több helyszínen nagy tömegben virít a réti őszirózsa. Van, ahol a sziki kocsorddal együtt, de előfordulnak homogén állományai is. Másik látványos őszi virág ezen a területen az őszi kikerics, amely most van csúcsvirágzásban.  Különösen a körösnagyharsányi és a biharugrai határban, valamint a Geszt melletti Baglyasi-legelőn virít népes egyedszámban. Lilás virágai már messziről feltűnnek a zöldülő gyepen. Bár az őszi kikerics nem védett növény, de Békés vármegyében a Kis-Sárréten vannak jelentősebb állományai. Ezeket az állományokat természetvédelmi őrszolgálatunk munkatársai rendszeresen, 4-5 évente pontosan felmérik. Jelenleg is folyamatban van a felmérés, melynek során egy új élőhelyet is sikerült felfedezni Zsadány határában, az Orosi-pusztán.

Vetővirág a Kígyósi pusztán

A Kígyósi-pusztán a vetővirágnak két jelentősebb termőhelye van. Az egyiken most is százával virágzik a növény, a másikon lényegesen kevesebb egyedszámban van jelen. Mivel a szárazság miatt a gyepek kiégtek, így most könnyen észrevehetők az aprócska vetővirágok.  Nyíló réti őszirózsákat is láthatunk, ezek száma a szeptember végi esők hatására bizonyára megnövekszik majd. Kis számban sziki őszirózsák és aranyfürtök is nyílnak a Kígyósi-pusztán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában