Arany János költeménye

2023.12.12. 18:01

Sikerprojektté választották a gyulai Toldi-filmet

A Baktalórántházán bemutatott Toldi-film Arany János elbeszélő költeményének cselekményvezetését követi.

A film forgatásának kulisszatitkai

Forrás: Gyulai vár Facebook-oldala

A legsikeresebb projekt lett a Nagyszalonta és Gyula kulturális együttműködésével elkészült Toldi-film az úgynevezett INTERREG projekt Határon átnyúló együttműködés támogatása intézmények és állampolgárok prioritásában – tájékoztatta lapunkat Kónya István, Gyula alpolgármestere. A „sikerprojekteket” Baktalórántházán mutatták be.

Kónya István kérdésünkre elmondta, a film Arany János elbeszélő költeményének cselekményvezetését követi. Mint kifejtette, az oktatási segédanyagként is jól használható alkotás sajátossága a klasszikus verssorok és a fiatalos nyelvezet ötvözete.

– Nem kosztümös filmet akartunk készíteni, hanem egy olyat, amivel közelebb tudjuk hozni Arany János költeményét, annak megértését a fiatalok számára. Ezért is gyúrtuk egybe a könnyed, laza, a mai diákságra jellemző nyelvezetet a klasszikus, sokszor idézett mondatokkal – emelte ki.

A Toldi film bemutatóján
Forrás: Kónya István Facebook-oldala

 

A több hazai filmfesztivált is megjárt nagyjátékfilmet az teszi még egyedivé, hogy az amatőr, de annál lelkesebb és tehetségesebb tizenéves szereplők együtt dolgozhattak olyan kiváló színészekkel, mint Koncz Gábor, Reviczky Gábor, Kovács István, Kovács Vanda, valamint az örökös Toldi bajnokkal, Fekete Lászlóval. A filmben a gyulai zenei élet két meghatározó alakja, Szabó Tibi és Kara Misa is szerepet kapott.

– Óriási megtiszteltetés és a munkánk értékteremtő voltának igazolása ez az európai uniós elismerés. Büszke vagyok a csapatomra, akik megalkották a filmet – tette hozzá Kónya István.

A csaknem negyven fős stáb négy hónap előkészület, forgatókönyvírás, szereplő-válogatás, rendezői egyeztetések, próbák után öt hónap alatt készítette el a filmet, amelyet a Gyulai Tankerületi Központhoz tartozó valamennyi iskolába, ezen kívül az ország számos oktatási intézményébe, sőt a határon túlra, Aradra, Nagyszalontára, Nagyváradra, Kolozsvárra és Kovásznára is elvittek az alkotók.

A filmet Baranyai Tamás rendezte, a forgatókönyvet Nagy-Laczkó Balázs írta. A film operatőre Jobbágy Zoltán, a projektmenedzser Hajnal Edit, producer Kónya István, CO-Producer Varga Ádám. Toldi Miklóst Berndt Richárd, Toldi Györgyöt Kovács Dániel, Csáky Annát Nagy Anett, míg Bencét Rabi Bendegúz alakította.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!