Erkel és a felkelés

2024.07.23. 12:22

Ősbemutatóval folytatódik szerdán a Gyulai Várszínház évada – galériával

Sajtótájékoztatóval egybekötött közönségtalálkozó keretében ismertették a Gyulai Várszínház és a Csokonai Nemzeti Színház koprodukciójában készült Erkel és a felkelés című darab részleteit hétfőn a várszínpadon. A két részes komédia Erkel Ferenc alakját az 1848-as forradalom és szabadságharc történéseinek kereszttüzében mutatja be a Gyulai Várszínház színpadán.

Vincze Attila

A Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy az előadást a debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal közösen hozták létre és Gyulán mutatják be először. Dr. Elek Tibor kiemelte, hetek óta zajlanak a próbák, néhány napja pedig már a várszínpadon gyakorolják a szereplők a darabot.

gyulai várszínház
Az Erkel és a felkelés alkotói és szereplői, valamint dr. Elek Tibor (középen), a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a darab részleteit, illetve érdekességeit.
Fotó: Kiss Zoltán

Régóta terveztek egy Erkel Ferencről szóló előadást a Gyulai Várszínházban

A könyv formájában is megjelent mű szerzőpárosának egyik tagja, Győrei Zsolt kifejtette, régi kedvtelésük, hogy a magyar kultúrtörténelem nagy alakjai köré építsenek fel történeteket. Az író megjegyezte, hogy ezek amellett, hogy szórakoztatóak, a mai társadalmi viszonyokra is reflektálnak. Hozzátette, hogy bár jóllehet Erkel Ferenc élete nem feltétlenül kívánkozik színpadra, hisz egy csendesebb, elsősorban a zenének élt művészről van szó, azzal, hogy az 1848–as forradalom és szabadságharc idejébe helyezték a darab cselekményét, az ő visszafogottságát is erővé lehetett alakítani.

A darab egyszerre komikus és tisztelgés Erkel munkássága előtt

A Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője arról beszélt, hogy az intézmény missziója a kortárs magyar dráma felkarolása, így számukra is egyértelmű volt, hogy a Várszínházzal közösen létrehozzák a produkciót. Szabó K. István hangsúlyozta, hogy egy újabb gyöngyszemmel gyarapodott a kortárs drámaírás, hisz egy bohózatról van szó, ami ebben a műfajban meglehetősen ritka, szerinte a tragédiákról szóló szerzemények mellett igazi felüdülés, hogy ilyen darabok is születnek. A színház egyébként októbertől a saját műsorára tűzi az Erkelről szóló komédiát.

A viharos időkben játszódó történetben Erkel Ferenc a józan erőt testesíti meg

Erkel Ferenc alakját Kiss Gergely Máté formálja meg a színpadon. A művész emlékeztetett, hogy bár a zeneszerző saját művészetében nagy mélységeket és magaslatokat járt be, de személyében egy visszafogott ember volt és ezáltal a darabban is a józan erőt testesíti meg akkor, amikor minden a feje tetejére áll a világban. Az előadásban Wenckheim grófné, azaz Radetzky Friderika szerepét Hajdú Imelda játssza, akit többen is el akarnak rabolni. A történet szerint a mindössze 18 éves Ferenc József el akarja vinni őt a sarkvidékre, emiatt viszont megijed és Erkel Ferenchez fordul. A színésznő mindazonáltal egy parancsolgató, műkedvelő hölgyet alakít, aki nem túl tehetséges, ugyanakkor az egész udvartartást igyekszik irányítani, de a saját élete és érzelmei kicsúsznak a kezei közül.

 

A fordulatos komédia egy nosztalgikus játék a történelemmel, ami mindenkihez szól

A darab rendezője, a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője elmondta, mindig nagyon megtisztelő és érdekes feladat, amikor egy ősbemutatóra készülnek. Zakariás Zalán hangsúlyozta, hogy jelen esetben az okozta a legnagyobb nehézséget számukra, hogy nem egy régóta létező, jól bejáratott műről beszélünk, vagyis mindent nekik kellett a kezdetektől fogva hozzá kitalálniuk. Mint fogalmazott, mindig nagy kihívás egy vígjáték nyelvezetét eltalálni, hogy legyen eleganciája, de a humora is, emellett szerepeljenek a mélyebb, tragikusabb elemek is benne. Szerinte az előadás mindenkinek szól, az ötévestől a százévesig, ami tulajdonképpen egy nosztalgikus játék a történelemmel, melyben vannak valós elemek, de nagyrészt mégis fikcióról van szó.
A tájékoztatót követően az érdeklődők betekintést nyerhettek a darab próbafolyamataiba is. Az Erkel és a felkelés című kortárs magyar dráma ősbemutatója szerdán lesz a Gyulai Várszínház várszínpadán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!